Večernji list: Austrija će zabraniti skup u Bleiburgu

Bleiburg (Foto Hina)

Odbor za unutrašnje poslove Austrijskog parlamenta odlučio je zatražiti od ministra unutrašnjih poslova da zabrani okupljanje u Bleiburgu, piše u nedjelju Večernji list.

Proizlazi to iz rezolucije koju je Odbor usvojio u četvrtak, a kojom se ministar unutrašnjih poslova poziva da zabrani okupljanje u skladu sa Zakonom o skupštini.

“Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutrašnjih poslova udovolji zahtjevu za zabranu u skladu sa Zakonu o skupštini. Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše historije, tokom zločina nacionalsocijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma”, kazao je guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ).

Ruke države Koruške su vezane i uvijek je bilo jasno da samo Ministarstvo unutrašnjih poslova može utjecati na “hrvatski skup”. Zabrana ne bi utjecala na misu.

Komemoracija za žrtve Bleiburga mogla bi se ubuduće stalno održavati u Udbini, kao u pandemiji. U tom smjeru su, kada se i službeno povuklo pitanje zabrane komemoracije, razmišljali i u Hrvatskom saboru, donosi Večernji list.