Večernji list: Banke će morati postrožiti uvjete za stambene kredite

Ilustracija Pixabay

Nakon upozorenja Evropske unije da je tržište nekretnina pregrijano, banke su povećale rezerve kako bi se zaštitile od mogućih problema s otplatom kredita, piše u utorak Večernji list.

Ove sedmice stupa na snagu nova odluka centralne banke kojom se protuciklički zaštitni sloj kapitala u bankama povećava s 0 na 0,5 posto. Tom se odlukom nalaže bankama da povećaju vlastite rezerve kako bi se zaštitile od mogućih problema s otplatom kredita u budućnosti.

Dizanje zaštitne stope uslijedilo je nakon upozorenja evropskog regulatora za identificiranje sistemskih rizika da se i u Hrvatskoj tržište nekretnina previše pregrijava, odnosno cijene stanova i kuća rastu više i brže od ostalih ekonomskih pokazatelja.

Osim Hrvatske upozorenje da bi što se toga tiče morali nešto napraviti dobili su još Bugarska, Mađarska, Lihtenštajn i Slovačka, dok su Austrija i Njemačka dobile konkretne preporuke za hlađenje pregrijanog tržišta.

Njemačka Bundesbanka na temelju sociodemografskih i ekonomskih kretanja tvrdi da su cijene nekretnina u njemačkim gradovima od 15 do 50 posto iznad opravdane razine. Slične procjene za Hrvatsku nema.

Šta će konkretno te preporuke donijeti u stvarnom životu, najbolje se vidi na primjeru Austrije koja je uvela znatnija ograničenja za stambene kredite. Po novom, rata stambenog kredita u Austriji ne smije premašiti 40 posto mjesečne plate, on se može uzeti najviše na 35 godina, a vraćeno je i vlastito učešće na 10 ili 20 posto vrijednosti kredita.

U Austriji su prošle godine cijene nekretnina skočile oko 12 posto, u Beču čak 18 posto, dok su u Hrvatskoj nekretnine poskupjele oko 8 posto, a najviše u Zagrebu i uz more. Upozorenje kakvo je stiglo Hrvatskoj blaži je oblik alarma kojim evropski regulator opisuje trenutno stanje te predlaže mjere koje bi mogle dovesti do pozitivnih pomaka. Ne bude li ih, tada i ta zemlja može očekivati obavezujuće preporuke.

Kada bi se nove austrijske mjere preslikale na nas, to znači da u grupi onih koji su se nedavno zaduživali da bi kupili stan, svaka druga osoba više ne bi mogla uzeti stambeni kredit jer bi joj rata iznosila više od propisanih 40 posto mjesečne plate. Doda li se tome i učešće, osjetno bi se smanjio udio kreditno sposobnih građana. Inače, cijene novih stanova u Hrvatskoj su od 2015. porasle 20 posto, a broj postojećih stambenih objekata 45 posto, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.