Večernji list: Bivši Putinov savjetnik – Nuklearna prijetnja je blef

Andrej Illarionov

Nuklearna prijetnja je blef, Biden može zaustaviti rat za 24 sata, ali on stalno pomaže Putinu, kazao je u razgovoru za subotnji Večernji list Andrej Illarionov, jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista, Putinov savjetnik za ekonomiju od 2000. do kraja 2005. godine, koji danas živi u SAD-u.

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list Illarionov govori zašto misli da je Putin rat u Ukrajini već izgubio, koje imperijalističke pa i fašističke ideje nadahnjuju ruskog predsjednika, koji će utjecaj imati sankcije na rusku ekonomiju te zašto SAD, po njemu, ne pomaže dovoljno odbrani Ukrajinaca.

Usto je i opisao spomenuti sastanak iz februara 2000. godine, kada je prvi put vidio novog ruskog predsjednika koji ga je svejedno na kraju zaposlio kao savjetnika, ali isključivo na ekonomskim temama.

Na pitanje zašto je Putin pokrenuo rat Illarionov odgovara da je to bio njegov plan više od 20 godina.

Planirao je napraviti nešto, ne u konačnom obliku u koji je akcija evoluirala 24. februara 2022. godine, ali imao je ideje da je potrebno nešto napraviti s Ukrajinom još od 2001. godine. Već 2003. započeo je s akcijama. Te godine dogodio se napad na ukrajinski otok Tuzla u tjesnacu Kerč. Putin je pokušao okupirati i anektirati taj otok. Ne samo u pogledu ideja i planova već samih akcija, postoji duga lista operacija u kojima je Putin učestvovao od 2003. godine, što znači 19 godina uzastopce, kazao je Illarionov.

Pet godina kasnije, dodao je, na summitu NATO-a u Bukureštu proklamirao je da pola teritorije Ukrajine ne pripada toj zemlji, već Rusiji, i to je tzv. Nova Rusija. Godine 2014. okupirao je Krim i pokušao ga anektirati te pokrenuo rat na istoku Ukrajine, u Donbasu. Usto je i 2012. objavio članak u Nezavisnoj Gazeti objavivši da polaže pravo na “historijsku Rusiju”, što je izmišljen pojam koji nije postojao u historijskoj literaturi i nije akademski. Izmislili su ga ruski imperijalisti i neoimperijalisti. Prema toj teoriji, Putin tvrdi da četiri petine ukrajinske teritorije, od rijeka Prut i Dnjestar prema istoku zemlje, pripada Rusiji. U članku iz jula 2021. već je pak polagao pravo na cijelu teritoriju Ukrajine.

Smatra i da Putin nema šanse pobijediti u ratu u Ukrajini, čak i uz rat iscrpljivanja, uz ovo neselektivno granatiranje i bombardiranje hiljada ljudi. Rezultat će biti suprotan. Već sad u Ukrajini vidimo nevjerovatan otpor i nestale su sve proruske snage koje su postojale u Ukrajini prije 24. februara, kaže Illarionov, piše novinar Večernjeg lista Dino Brumec.