Večernji list: Da bi mogli putovati, Rusi se besplatno vakcinišu u Hrvatskoj

Vakcina (Ilustracija Pixabay)

Hrvatska je postala najpopularnije odredište u Evropskoj uniji za “ture za cijepljenje” za rusko tržište s kojeg svake sedmice stiže 60-ak ruskih državljana koji mogu birati hoće li se vakcinisati u Zagrebu ili Puli, piše u utorak Večernji list.

Razlog je jednostavan: u Rusiji se mogu vakcinisati samo ruskom vakcinom koju ne priznaju mnoge EU i svjetske države, u Hrvatskoj je vakcinisanje besplatno, a imaju na raspolaganju sve vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, što uključuje i Johnson & Johnson, koja se prima u samo jednoj dozi pa ruski turisti ne moraju ponovno putovati po drugu dozu, što sa sobom povlači i dvostruke troškove.

Nakon vakcinacije dobijaju EU COVID potvrdu koja im garantira putovanja po Evropi i svijetu.

Ruska turistička agencija Russian Express uvela je ture za vakcinaciju za Hrvatsku krajem septembra i od tada je potražnja sve veća, a na njihovoj web-stranci ture u Hrvatsku izdvojene su kao jedna od najatraktivnijih ponuda. Dotad su se Rusi “zapadnim” vakcinama imunizirali u velikom broju u Srbiji, no COVID potvrda, ali i ponuda Johnson & Johnson vakcine, koja se prima u jednoj dozi te iznimno laka procedura te izravne avionske veze odnijela je prevagu na hrvatsku stranu, uprkos tome što za Hrvatsku trebaju vize.

Agencija nudi standardni turistički paket koji uključuje putovanje avionom do Pule ili Zagreba, transfer, zdravstveno osiguranje i hotelski smještaj, uz dodatnu uslugu pratnje na punkt za vakcinaciju. Tura za jednu osobu košta oko 36.000 ruskih rubalja (oko 439,09 eura) ovisno o odabranom hotelu i broju dana na putovanju. Preporučuju ostanak od četiri dana kako bi, pojave li se nuspojave nakon primitka vakcine, mogli u miru pričekati da se one povuku, ali i iskoristiti vrijeme za turističko uživanje u Hrvatskoj, piše Večernji list.