Večernji list: Domaća skijališta spremna, čeka se samo obilniji snijeg

Skijanje (Ilustracija Pixabay)

U prošloj, prvoj korona zimi, mnogi su skijaši silom prilika otkrili domaća skijališta, a mnogi će im, zbog neizvjesne epidemiološke situacije, ostati vjerni i ove sezone, piše u ponedjeljak Večernji list.

Pripreme za skijašku sezonu u punom su jeku na Sljemenu i Platku, ima nešto i prirodnog snijega, a sve je spremno primjerice i na plitvičkom skijalištu Mukinje, samo se čeka obilniji snijeg.

“Planiramo jednu prosječnu skijašku zimu s oko pedeset-šezdeset ski-dana, a naravno da smo svjesni da će posjeta ovisiti i o tome što će se zbog korone događati na inozemnim skijalištima”, kaže Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra u čijem je sastavu skijalište Platak.

Otkriva da je Primorsko-goranska županija u skijalište Platak tokom tri godine samo u sistem za zasnježenje uložila oko 25 miliona kuna. U septembru je počela gradnja nove žičare, koje bi trebala biti gotova u martu 2023. Imat će kapacitet 2.300 skijaša na sat, imat će četverosjed, moći će prevoziti i bicikle, a nudit će se mogućnost i zimskog i ljetnog rada. Investicija je teška 35 miliona kuna.

S dvije nove staze za koje se čeka upotrebna dozvola Platak će skijašima moći ponuditi ukupno oko tri kilometara staza pod snijegom, a plan je da sezona skijanja počne čim to vrijeme dopusti.

“Lani smo sa skijanjem počeli 2. januara, imali smo 28 ski dana, prodali smo oko 16.000 karata, a posjetilaca je bilo oko 60.000. Dnevni pritisak je prošle zime bio veći nego naše najbolje zimske sezone svih vremena, 2017 – 2018., zahvaljujući tome što je lani većina evropskih skijališta bila zatvorena. Cijene su, inače, ostale iste kao lani, dnevna ski karta tokom sedmice je 130, a vikendom 150 kuna”, kaže Udovič.

Na Sljemenu još nemaju dovoljno snijega, pa je umjetno zasnježivanje u punom jeku. Još uvijek se radi na pripremama staza, a o datumu otvaranja sezone pravodobno će obavijestiti.

Na plitvičkom skijalištu Mukinje, gdje se iz ekoloških razloga ne potpomažu umjetnim snijegom, nemaju izbora i strpljivo čekaju obilnije bijele padaline.

“Palo je nešto malo snijega, ali se otopio. A da bismo otvorili skijalište, mora ga napadati od 40 do 50 centimetara. Iako, kod nas se može skijati i sanjkati i kada ima manje snijega ako neko poželi doći sa svojom opremom. No vučnicu, najam opreme i sve ostalo možemo staviti u pogon tek kad snježni pokrivač bude oko pola metra”, objašnjavaju na skijalištu Mukinje, gdje su lani imali svega nekoliko ski-dana, a u godinama prije korone i po 40-50 dana.

Na skijalištu u sklopu našeg najpoznatijeg nacionalnog parka Plitvičkih jezera, inače, imaju vučnicu kapaciteta 400 skijaša na sat, staze su dužine otprilike 400 metara, a cijena dnevne ski-karte je 60 kuna. Strmine su blage, prosječni nagib je oko 15 posto – idealno za početnike, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Prethodni članakZastupnici u 2021. godini uz plate potrošili 6,8 miliona kuna
Naredni članakJutarnji list: Vakcinisano samo 51,7 posto stanovnika, rezultati ispod očekivanja