Večernji list: Domaći startupi pobudili interes Amazona, Applea i Microsofta

Ilustracija Pixabay

Najveća svjetska priredba potrošačke elektronike – CES, koja se tradicionalno priređuje svake godine u Las Vegasu, bila je uspješna za hrvatske startupe, piše u utorak Večernji list.

Ove godine, vjerovatno nikad brojnija reprezentacija hrvatskih startupa učestvovala je na iznimno utjecajnoj izložbi. Pred svjetskom su publikom proizvode iz hrvatskih radionica predstavile startup kompanije: Orqa, Sportreact, Iron Bull i Codelab, Zuluhood, Growa i Hiroma Design.

Ukupno je na CES-u tako bilo, dakle, sedam hrvatskih startupa željnih proboja na globalnu scenu. Hrvatski mladi timovi su jedni od 800 startupova iz svijeta koji su izlagali na Eureka Parku, za koji je apliciralo više od 3.000 novih kompanija, no mjesta je bilo samo za najinovativnije.

A kako izvještavaju iz Hrvatskog telekoma, kompanije koja, kako kažu, snažno podupire startup scenu te u dugoročnoj strategiji kompanije žele postati i pravi startup akcelerator, neki startupi izazvali su pravi interes i to onih najvećih – Amazona, Microsofta i Applea.

Na CES-u su ove godine učestvovala četiri pobjednika Idea Knockouta, regionalnog konkursa kojeg organizira Bug uz partnerstvo s HT-om, dok je Zuluhood također bio takmičar na Idea Knockoutu.

Aktuelnom pobjedniku, startupu Sportreact odlazak u Las Vegas bila je prva prava prilika za predstavljanje pred tehnološkim novinarima, investitorima i distributerima iz svijeta te su upravo oni privukli mnoštvo potencijalnih investitora uključujući Amazon, kazuju iz HT-a.

Orga i Iron Bull, već su bili na CES-u no, odlučili su to ponovno učiniti, dok je Codelab kao lanjski pobjednik, ipak CES vidio prvi puta, jer je lanjsko događanje zaustavila korona pandemija.

A svi oni, kako tvrdi HT, uspješno su privukli pažnju potencijalnih investitora, od Applea do Microsofta. Budući da je CES prije svega sajam hardvera, tako su i hrvatske uzdanice bile one koje uz inovativni softver imaju i opipljiv proizvod, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.

Prethodni članakJutarnji list: Grad nudi Dinamu stadion na 99 godina
Naredni članakU Dubrovniku održan sastanak Izetbegovića i Plenkovića