Večernji list: EU dobija vlastitu obavještajnu službu?

EU (Ilustracija Pixabay)

Evropi treba tijelo za prikupljanje informacija o prijetnjama koje dolaze izvan EU želi li biti važan globalni akter, piše u subotu Večernji list.

Evropska unija mora imati vlastitu obavještajnu službu i vlastiti obavještajni aparat ako želi biti globalni akter, smatra španski europarlamentarac Nacho Sánchez Amor, koji pripada Klubu zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Španski europarlamentarac objasnio je za Euractiv da bi Unija trebala razviti vlastite obavještajne kapacitete kako bi raspolagala vjerodostojnim informacijama o mogućim vanjskim prijetnjama.

Takav prijedlog priprema i Evropski parlament, a upravo Sánchez Amor radi na njemu, ispitujući mogućnosti za povećanje kapaciteta za prikupljanje takvih informacija za evropsku diplomatsku službu.

Ovdje nije riječ o unutrašnjoj sigurnosti Unije, pa tako ni o unutrašnjoj obavještajnoj službi s obzirom na to da svaka članica ima unutrašnju obavještajnu agenciju, koje sarađuju i razmjenjuju podatke, nego isključivo o vanjskoj službi koja je usmjerena na prikupljanje informacija o prijetnjama koje dolaze izvan EU i koja je usko povezana s evropskom vanjskopolitičkom službom.

U Uniji trenutno djeluje Centar za analizu obavještajnih podataka koji je, kao i evropska diplomatska služba, pod nadležnošću aktualnog visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koji je po stupanju na dužnost prije dvije i po godine ambiciozno najavio da će aktuelna Evropska komisija biti “geopolitička komisija”, a Unija globalni akter.

Međutim, Borrellove najave nisu se ostvarile. Unija još nema svoju vojsku, kao ni autonomnu obavještajnu službu.

Centar za analizu obavještajnih podataka zasad samo producira obavještajne procjene na temelju obavještajnih podataka, ali to tijelo u ovom trenutku nema mogućnost samostalno prikupljati obavještajne podatke, nego se u svom radu oslanja na informacije koje mu dostavljaju same članice Unije, piše novinar Večernjeg lista Denis Romac.

Prethodni članakUmro pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski
Naredni članakJutarnji list: Država poziva na samoobnovu, a isplatila 0 kuna