Večernji list: EU zaštitila brački varenik, prvi hrvatski prirodni zaslađivač

Zaštićeni proizvod

Brački varenik, prvi hrvatski prirodni zaslađivač čije je geografsko porijeklo zaštićeno na nivou EU stoljećima se koristio u bračkoj kuhinji, piše u nedjelju Večernji list.

Pašticadi s njokima, gulašima, divljači, ribljim jelima pa čak i slasticama, poput bračke torte, rožate i sladoleda daje blagi, specifični okus karamela s mednom aromom i laganim mirisom grožđa, navodi dnevnik.

Riječ je o specifičnom proizvodu, reduciranom soku od grožđa koji na tržištu postiže cijenu od 500 kuna za litar. Adut je to turističke ponude Brača, otoka koji su istinski sladokusci već ucrtali u svoju gurmansku kartu.

Certifikate zaštićenog evropskog proizvoda je prvoj četvorici bračkih poljoprivrednika Ljubomiru Kurtiću, Šimici Žuviću, Marku Franuliću i Frani Cvitaniću na svečanosti u “Muzeju uja” u Škripu dodijelila Ana Marušić Lisac, iz Biotehnikona, ovlaštenog kontrolnog i certifikacijskog tijela za oznake izvornosti i geografskog porijekla.

“Imamo proizvod koji je zahvaljujući dugom, strpljivom radu stekao i evropsku i nacionalnu zaštitu. Ističem to jer je Evropa svojom administrativnom, birokratskom, vrlo minucioznom, pedantnom procedurom utvrdila da je brački varenik nešto posebno. Da ima specifičnosti, tradiciju i reputaciju koja je potrebna da ga se uvrsti u popis posebnih proizvoda, jedinstvenih hit proizvoda koji su ‘limited edition’.

“Proizvođači kojima dodjeljujemo certifikat prošli su sve detaljne faze kontrole. Analize su pokazale da je proizvod vrhunski i da smo jedan tako kompliciran posao s ovako dobrim proizvođačima s lakoćom odradili. Nakon svega, nismo na kraju, sada smo tek na početku”, rekla je Ana Marušić Lisac i naglasila kako je brački varenik jedini u toj kategoriji zaštićeni hrvatski proizvod i na nacionalnoj i europskoj razini.

Tia Mlinac, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Supetar kaže da je potencijal velik jer se varenik na Braču tradicionalno proizvodi u brojnim obiteljima i očekuje kako će broj certifikata svake godine rasti, donosi Večernji list.

Prethodni članakHrvatska bogatija dvije milijarde kuna godišnje iz EU-a fondova
Naredni članakAustrija uvodi lockdown za nevakcinisane