Večernji list: Evropski javni tužilac pokrenuo 576 istraga, u Hrvatskoj osam

Evropski javni tužilac u sedam mjeseci postojanja zaprimio je i procesuirao 2.832 prijave povezane s raznim privrednim malverzacijama na području Evropske unije te je otvorio 576 istraga od kojih je sa zadnjim danom 2021. aktivno bilo njih 515, piše u petak Večernji list.

Najviše istraga pokrenuto je u Italiji 120, Bugarskoj 105 i Rumuniji 60. Hrvatska s osam otvorenih istraga dijeli 13. mjesto s Latvijom. U tim istragama istraživali su štetu koja se procjenjuje na 5,4 milijarde eura, pri čemu su do sada zaplijenili imovinu vrijednu od 147,3 miliona eura, sumu koja je tri puta veća od njihovog godišnjeg budžeta.

Evropski ured javnog tužioca (EPPO), kojem su pristupile 22 zemlje EU, uključujući i Hrvatsku, objavio je svoj prvi godišnji izvještaj. Na njihovom radarima našle su se mnoge velike zvjerke, a posljednji je bio Bojko Borisov, bivši bugarski premijer. Istraživali su političare, prevare na porezima i prevare s EU fondovima diljem Evrope i u kratkom roku postali su strah i trepet za tzv. kriminalce bijelih okovratnika.

Po procijenjenoj šteti u tim slučajevima u vrhu su Italija (1,7 milijardi eura) i Rumunija (1,3 milijarde), dok je Hrvatska na 15. mjestu (30,6 miliona eura).

Sa službenim radom počeli su 1. juna lani i od 576 pokrenutih istraga, 298 su ih inicirali sami, dok su 278 istraga preuzeli od nacionalnih tužilaštava 22 zemlje koje su pristupile EPPO-u. Fokus njihovih istraga, kako navode, su komplicirane prekogranične finansijske i porezne prevare, pogotovo ako je u njih uključen i organizirani kriminal, a u fokusu su prevare EU fondova veće od 10.000 eura te prekogranične porezne prevare sa štetom višom od 10 miliona eura.

Najpoznatija osoba koja se u Hrvatskoj našla na udaru EPPO-a bivša je ministrica Gabrijela Žalac. U Hrvatskoj EPPO trenutno vodi osam aktivnih istraga u kojima je procijenjena šteta od 30,6 miliona eura, a do sada su zaplijenili 270.000 eura, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Prethodni članakU škole u Hrvatskoj dosad je upisano 139 učenika iz Ukrajine
Naredni članakJutarnji list: Bijeli hljeb mogao bi dostići cijenu od 15 kuna