Večernji list: Hrvatska i NATO fokusiraju se na sigurnost u regiji

NATO (Ilustracija Pixabay)

Vojna agresija Rusije na Ukrajinu trenutno je dovela do otrežnjenja svih unutar uskovitlanog političkog konflikta koji mjesecima traje u Hrvatskoj, piše u petak Večernji list.

Dva politička brda, Banski dvori i Pantovčak, na prvu informaciju da su Rusi krenuli odmah su se počela usklađivati i graditi jedinstveni politički stav Hrvatske o događajima.

Kako je prilično brzo postalo jasno, premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uspostavili su stalnu komunikaciju, dok je Milanović sazvao hitni sastanak s Glavnim stožerom, na koji je došao i direktor SOA-e Daniel Markić.

Tako je ispunjen prvi preduvjet da se mora trenutno zaustaviti politički, prilično besmisleni sukob dvaju političkih brda, jer u ratnoj situaciji do izražaja dolazi i jača ustavna pozicija predsjednika države, koji sada postaje aktivniji vrhovni zapovjednik.

Da je i Milanović bio svjestan šta se iza brda valja vidjelo se i iz njegove dosad neobjašnjive šutnje, koja je trajala gotovo sedam dana te je postalo izgledno da kada se opet pojavi u javnosti to neće biti onaj Milanović uvijek spreman za politički konflikt s predsjednikom Vlade i njegovim ministrima, a posebno s ministrom odbrane Marijem Banožićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Premda je bilo najavljivano da će NATO krenuti u formiranje borbene grupe između Mađarske, Slovačke i Hrvatske, te da će se u mađarski Szekesfehervar, koji se nalazi između Balatona i Budimpešte, uputiti i oklopno-mehanizirana satnija HV-a, na sjednici Vlade to se nije dogodilo. Koliko saznajemo, zasad. Oko toga se još vodi koordinacija na razini NATO-a.

Kada to bude koordinirano, onda bi u obzir došlo i upućivanje jedinice od 100 do 200 vojnika s pripadajućim oklopom. Zasad je hrvatska Vlada tek deklarirala da će u okviru Združenih snaga visoke spremnosti pripremiti vojnike u sastav snaga za brzi odgovor NATO-a. Riječ je, dakle, o specijalcima, kojih će po potrebi pod zapovjedništvo NATO-a biti upućeno do deset.

U kombinaciji je, kako je već najavljeno, i grupa tzv. cyber-ratnika, koji bi trebali pomoći u suprotstavljanju velikim kibernetičkim napadima Rusije, a ti bi pripadnici HV-a bili upućeni negdje na istok Poljske, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.

Prethodni članakJutarnji list: Slijedi eksplozija cijena plina i benzina te opći pad standarda
Naredni članakPočeo postupak provjere potpisa Mostovih referendumskih inicijativa