Večernji list: Hrvatska preko EU nabavlja dva nova lijeka protiv korone

Pilule i tablete (Ilustracija Pixabay)

Hrvatska zajedno s ostalim članicama Evropske unije učestvuje u razgovoru o zajedničkoj javnoj nabavci dvaju novih lijekova protiv COVID-19 bolesti, piše u srijedu Večernji list.

“Pridružili smo se javnoj nabavci EK kako bismo adekvatno mogli liječiti naše bolesnike. Stručno povjerenstvo odredit će količine pojedinog lijeka koje ćemo naručiti za Hrvatsku”, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš, donosi dnevnik.

Evropska agencija za lijekove (EMA) započela je evaluaciju dostupnih podataka o lijeku protiv korone molnupiraviru, proizvođača Mercka, kako bi omogućila državama koje to žele da što prije počnu s nabavkom i korištenjem tog lijeka, čak i prije nego što on dobije službenu autorizaciju. Istovremeno, iz diplomatskih se izvora saznaje da EU pregovara s Merckom, ali i s Pfizerom, proizvođačem drugog antivirusnog lijeka u pilulama o mogućim ugovorima za kupnju lijeka koji bi se koristio u tretmanu oboljelih od COVID-19, što bi nalikovalo zajedničkoj nabavci sličnoj onoj za vakcinu.

Obje američke farmaceutske kuće razvile su lijekove koji u kliničkim ispitivanjima ublažavaju tok bolesti, a uzimanjem nakon pojave simptoma smanjuje se rizik od najtežih oblika i smrti: Merckov 50 posto, a Pfizerov 89 posto. Oba lijeka daju se pet dana i namijenjeni su kućnoj upotrebi. Pfizerov režim korištenja lijeka pod imenom Paxlovid jest tri tablete ujutro i tri tablete navečer. Merckov lijek se uzima po četiri tablete ujutro i četiri navečer.

Kako pandemija ponovno dobija na zamahu, s Evropom u epicentru, EMA i čelnici nacionalnih agencija za zdravlje složili se da su potrebne nove smjernice u liječenju COVID-19. Stoga je EMA započela provjeru dostupnih podataka o upotrebi molnupiravira (također poznatog kao MK 4482 ili Lagevrio u Velikoj Britaniji, gdje je već odobren) kako bi podržala nacionalna tijela koja mogu odlučiti o upotrebi ovog lijeka za liječenje COVID-19 prije njegova odobrenja.

Dok još traje sveobuhvatnija i kontinuirana procjena tog lijeka prije mogućeg zahtjeva za odobrenje za stavljanje u promet, Odbor za lijekove za humanu uporabu (CHMP) Evropske agencije za lijekove dat će u najkraćem mogućem roku preporuke na razini EU kako bi pomogla nacionalnim tijelima da odluče o mogućoj ranoj upotrebi lijeka.

Prethodni članakŽeljko Komšić prekinuo intervju nakon što je novinar iz Srbije rekao da ne priznaje Genocid u Srebrenici
Naredni članakMustafa Kemal Ataturk, vojskovođa i državnik