Večernji list: I idućih sedmica prijete visoki vodostaji

Karlovac, 17.05.2023. - Nakon što su Kupa i Korana u Karlovcu tijekom noći na srijedu, nasuprot predviđanjima izrečenima u utorak, prešle vodostaj od 800 cm i dalje tijekom dana rasle, započeti, a nedovršeni zaštitni zidovi na obalama Kupe u naseljima Selce, Vodostaj i dalje nizvodno, u toj fazi realizacije nisu poslužili zaštiti od vode. Štoviše, čak i novoizgrađeni nasip uz Mrežnicu u naselju Mostanje dobio je nadogradnju u vidu zečjih nasipa, kao i na šetalištu na lijevoj obali Korane u samom gradu. Na fotografiji improvizirana box-barijera u gradskom naselju Selcu na mjestu gdje novoizgrađeni zid nije spojen s postojećim zemljanih nasipom uz Kupu. foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ml

Kiša koja uz prekide pada zadnjih nekoliko dana i koja je prouzročila poplave u centralnoj Hrvatskoj uz Kupu, Savu, Unu te u Zadarskoj županiji neće stati ni idućih dana, najavljuju prognostičari, piše u četvrtak Večernji list.

Bit će je manje, uz više sunčanog vremena i s višim dnevnim temperaturama zraka, kažu, ali nestabilno vrijeme i dalje je pred nama.

“Sam kraj u smislu stabilizacije, suho, stabilno i sunčano razdoblje kakvo mnogi priželjkuju, ne vidim. U mjesečnoj prognozi, za četiri sedmice unaprijed, ne vidim neko razdoblje od sedmicu-dvije, za koje bi se moglo garantirati da će biti suho, da dolazi anticiklona i da nema oborina. Ono što je dobra vijest je da ovako rasprostranjene i obilne oborine neće više biti”, kazao je meteorolog Zoran Vakula.

Nije optimističan ni kada je u pitanju stanje na poplavljenim područjima. Smatra da će situacija još neko vrijeme biti teška jer je obilna kiša padala i u Austriji, Sloveniji i u dijelu Bosne i Hercegovine.

“Bojim se da će još biti nevolja, pa čak i sada kad će kiše prestati u ovom opsegu. Situacija će se stabilizirati, ali će se jako sporo poboljšavati jer se silna voda nagomilala prošlih sedmica. Vodeni valovi stižu s više strana. S jedne strane dolazi iz Gorskog kotara i Like, tako da je karlovačko područje sada jako opterećeno, dodatno i sisačko područje koje se proteže prema Jasenovcu i istoku gdje dodatno dolazi voda iz BiH i sa sjeverozapada iz Slovenije i brane će itekako biti pod izazovom”, dodao je Vakula, piše novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak.

Prethodni članakErdogan uoči drugog kruga: Dok mi pobjeđujemo, niko u ovoj državi neće izgubiti
Naredni članakErdogan biračima u inostranstvu pred 28. maj: Iskoristite svoje demokratsko pravo