Večernji list: Na internet i mobitele trošimo koliko i brojniji Slovaci

Mobitel (Ilustracija Pixabay)

Maloprodajne cijene hrane i pića u Hrvatskoj približile su se prosječnima u Evropskoj uniji, kod nas su trgovačke marže često više nego u zapadnim trgovačkim lancima, a slično je i s telekomunikacijskim uslugama, piše u utorak Večernji list

Što je zemlja siromašnija, njeni građani usmjeravaju više svojih prihoda za podmirenje osnovnih egzistencijalnih potreba pa tako, navodi Eurostat, vrijednost izdataka za hranu najsiromašnije Rumunije iznosi oko 15 posto rumunskog BDP-a, ali odmah nakon Rumunije je Hrvatska s udjelom od 14 posto, što je dva puta veći udio od prosjeka EU.

Hrvati su, prema analizi Eurostata, lani za hranu i bezalkoholna pića izdvojili sedam milijardi eura, a za troškove stanovanja 6,3 milijarde eura. Kako sada stvari stoje u ostalim zemljama, ti će se udjeli s vremenom mijenjati pa će troškovi stanovanja i kod nas izbiti na prvo mjesto, piše u tekstu novinarke Ljubice Gatarić.

Prosječna evropska porodica za troškove stanovanja, koji uključuju i rentu za stan, izdvaja svaki četvrti euro iz kućnog budžeta (26 posto), dok na hranu odlazi 15 posto budžeta. U hrvatskim je domaćinstvima hrana i dalje najveći trošak i na nju odlazi 21 posto svih troškova, no opasno se približavaju i troškovi stanovanja koji su lani preskočili udio od 19 posto u kućnom budžetu.

Maloprodajne cijene hrane i pića u Hrvatskoj približile su se prosječnim cijenama u EU jer smo sve slabiji s domaćom proizvodnjom, a nemamo sreće ni s trgovačkim lancima koji na Hrvatsku gledaju kao na profitabilnu tržišnu nišu u kojoj su vrlo često trgovačke marže više nego u zapadnim trgovačkim lancima. Jednako tako, Hrvatska ima znatno viši udio troškova komunikacija (4,8 posto) u ukupnim troškovima u odnosu na prosjek EU koji je 2,6 posto.

Općenito, visok udio troškova komunikacija, prije svega telefonskih i internetskih usluga, prisutan je na jugu i jugoistoku Evrope. Hrvatske porodice, naprimjer, za komunikacijske usluge godišnje izdvajaju 1,6 milijardi eura, identično kao i porodice u Slovačkoj koja ima 5,5 miliona stanovnika.

Konkurencije, očito, nema previše ni u telekomunikacijskom biznisu, piše u utorak Večernji list.

Prethodni članakJutarnji list: Ljekari se boje novog rasta oboljelih u januaru
Naredni članakIran i Rusija zadovoljni napretkom nuklearnih pregovora u Beču