Večernji list: Na minimalcu 52.000 radnika

Novac (Ilustracija Pixabay)

Minimalnu platu prima oko 52.000 zaposlenih u Hrvatskoj, među kojima je oko 20.000 radnika zaposlenih u drvnoj, kožnoj i tekstilnoj industriji, piše u subotu Večernji list.

Po visini minimalca Hrvatska se nalazi među pet država članica Evropske unije s najnižim primanjima za puno radno vrijeme, a manje od Hrvata zarađuju Bugari (332 eura), Latvijci, Rumuni i Mađari. Godina 2022. počela je, inače, povećanjem minimalne plate na 3.750 kuna ili 500 eura neto, odnosno 4.700 kuna ili 624 eura bruto od januara. Prva tako povećana minimalna plata bit će isplaćena u februaru.

Uz 50.000 ljudi koji su prijavljeni na minimalac, još je i stotinjak hiljada zaposlenih čija primanja iznose nekoliko desetaka kuna više od minimalca. Svaki deseti zaposleni u zemlji zarađivao je u decembru prošle godine manje od 3.915 kuna neto, odnosno manje od 4.772 kune bruto. Svaki drugi, pak, hrvatski radnik primio je manje od 6.149 kuna neto.

Minimalna će plata ove godine prvi put u Hrvatskoj biti veća od polovine prosječne plate (oko 52 posto trenutno) te iznad 60 posto medijalne neto plate, trenutačno 62 posto, no s vremenom će se taj udio vjerovatno spuštati kako ostale plate budu rasle. Prije pet godina minimalna je plata dosezala samo 38 posto prosječnih primanja te je posljednjih godina snažnije rasla.

U decembru je, inače, prosječna neto plata u zemlji bila 7.333 kune, tako da bi tokom ove godine prosječna neto primanja mogla premašiti vrijednost od često spominjanih 1.000 eura. S prosjekom iznad 1.000 eura Hrvatska bi iduće godine mogla ući u eurozonu, no to ne znači da će građani sačuvati dostignutu razinu standarda. Inflacija je već sada ozbiljno nagrizla nominalno povećanje plata, pa je tako plata isplaćena u decembru realno bila viša samo 1,9 posto, iako je nominalno porasla gotovo sedam posto. Inače, od septembra ove godine i plate će se, jednako kao i cijene, paralelno iskazivati u eurima i kunama, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Prethodni članakProšle godine u Hrvatskoj upisano 3.987 doktoranata, 61,5 posto na Sveučilištu u Zagrebu
Naredni članakPapa Franjo umirovio Vrhnbosanskog nadbiskupa Puljića, nasljednik Vukšić