Večernji list: Nakon ukidanja prireza plate će rasti od jedan do 125 eura

Nakon ukidanja prireza plate će rasti od jedan do 125 eura, piše u srijedu Večernji list, navodeći da bi do najavljene povišice plata trebalo doći zbog zaokruživanja ličnih odbitaka na jednostavniju eursku brojku, smanjenja mirovinskih doprinosa za niže plate i ukidanja prireza.

Ministar rada i mirovinskog sustava, koji se nije referirao na vruće pitanje iz svog resora o nižim doprinosima, spomenuo je u utorak i mogućnost smanjenja poreznih stopa koje je ministar finansija u startu otklonio.

Smanjenje mirovinskih doprinosa i ukidanje prireza politička je i ekonomska bomba te je veliko pitanje kako će sve to završiti. Lani je prikupljeno oko 16 milijardi kuna, odnosno nešto više od 2,1 milijarde eura poreza na dohodak, najviše u historiji. Iz plata zaposlenih naplaćeno je 13,6 milijardi kuna poreza, a 1,2 milijarde kuna platili su obrtnici i samostalne profesije.

Eksplodirala je i naplata dohotka od kapitala, od kojeg je prošle godine prikupljeno 45 posto više sredstava nego 2021. godine – ukupno 1,6 milijardi kuna. To je porez na povlačenje dobiti iz preduzeća te dividendu i zaradu na dionicama. Od najma stanova naplaćeno je 641 milion kuna, no nema podatka koliko je naplaćeno paušalnog poreza na iznajmljivanje turistima.

Taj skok stvorio je lani tri milijarde kuna viška i, ako tako bude i 2023. godine, suficit će se udvostručiti. Banski dvori sada traže načine kako zaustaviti gradove da krenu u rebalanse i počnu taj višak trošiti na sve strane, što će biti poprilično teško ima li se na umu da se rasterećenje prebacuje na 2024. godinu.

Prirez se ubire duže od dva desetljeća i plaćaju ga svi koji plaćaju porez na dohodak, a lani je od njega prikupljeno 1,6 milijardi kuna. Većinu, 900 miliona kuna, ubrao je Grad Zagreb, koji ima i najveću stopu od 18 posto, nakon njega je Split s 15 posto, Rijeka s 13 posto, Zadar s 12 posto…

Kad je riječ o zaposlenima, prirez plaća njih tridesetak posto, negdje oko pola miliona radnika, koji plaćaju i porez na dohodak, a milion zaposlenih ga ne plaća. Dakle, ukidanje prireza podebljat će veće plaće kao i primanja samaca koji nemaju djecu i ostale uzdržavane članove porodice, pišu novinari Večernjeg lista Ljubica Gatarić, Petra Maretić Žonja i Iva Boban Valečić.

Prethodni članakZvanično preuzela dužnost nova Vlada FBiH
Naredni članakHodžić za Oslobođenje: Bošnjaci u Zagrebu pred sobom imaju najjaču listu u zadnjih deset godina