Večernji list: Nedostaje 2.000 ljekara i 4.000 medicinskih sestara

Ilustracija Pixabay

Hrvatskoj nedostaje oko 6.000 zdravstvenih radnika – više od 4.000 medicinskih sestara i gotovo 2.000 ljekara, piše u ponedjeljak Večernji list.

Manjak medicinskih sestara sve je ozbiljniji problem svugdje, čak i u bolnicama koje nemaju toliko izražen manjak ljekara. A dok se stanje s bolničkim ljekarima donekle popravlja, kritično je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje nedostaje više od 400 ljekara, najviše porodičnih, te po sedamdesetak pedijatara i ginekologa.

“Još prije tri godine nedostajalo je oko 4.000 medicinskih sestara. Upravo prikupljamo podatke za novu analizu Ministarstva zdravstva, a, po svemu sudeći, situacija je sada još gora”, otkriva Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Medicinskih sestara jednostavno nema, a tražene su i u drugim zemljama Evropske unije. Na Zavodu za zapošljavanje bilo ih je 280, dio ih se zaposlilo, ali dio je nezapošljiv, bilo zato što se bave nečim drugim, dalje se školuje itd.

“Najproblematičnije je u dalmatinskim županijama, gdje se medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom radije okreću turizmu, nego da rade za 6.000 kuna. I zagrebačke su bolnice došle u taj problem, u Vinogradskoj se na konkurs za stotinu sestara javilo dvanaest”, govori Gazić.

Od 2019. godine bolnice su nakon dugog niza godina ponovno počele zapošljavati njegovateljice, kako bi se bar donekle olakšalo medicinskim sestrama.

Primarna bi medicina trebala rješavati 80 posto zdravstvenih potreba stanovništva i time uveliko smanjiti opterećenost bolničkog sistema, no ona je iz godine u godinu sve teže dostupna pacijentima jer je ljekara “primaraca” sve manje.

Trenutno na 2.327 timova, koliko ih broji mreža porodične medicine, zapravo postoji samo 2.223 ljekara, pa 104 ordinacije pokrivaju privremene zamjene ili prekovremeni rad. To znači da pacijenti svakodnevno čekaju pred tim ordinacijama ne znajući ko će se danas u njoj pojaviti i hoće li uopće neko doći, a posebno je to izraženo u manjim mjestima.

Stanje će se dodatno pogoršati kada se povuče dio porodičnih doktora koji su danas stariji od 65 godina. Već sada nedostaje gotovo 300 ljekara porodične medicine, što ostavlja bez temeljnog ljekara više od pola miliona osiguranika, upozoravaju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom), piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Prethodni članakPropali pregovori o izmjenama Izbornog zakona u BiH
Naredni članakJutarnji list: Hotelijeri dižu plate i traže nove radnike