Večernji list: Nijemci i Francuzi najmanje rade, naša radna sedmica najduža

Ilustracija Pixabay

Zemlje Evropske unije za prekovremeni rad plate i 100 posto, piše u utorak Večernji list, navodeći da Nijemci i Francuzi najmanje rade, dok je radna sedmica u Hrvatskoj najduža.

U Finskoj, u kojoj redovna radna sedmica traje 37,5 sati, radnici prekovremeno mogu raditi maksimalno 48 sati sedmično četiri mjeseca godišnje, a u danu smiju raditi najviše 13 sati. Ne čudi što u Finskoj samo 13 posto radnika radi prekovremeno jer je premija na platu za prva dva prekovremena sata u danu 50 posto, a za treći i svaki sljedeći sat 100 posto, dok se na sedmični prekovremeni rad plaća premija od 50 posto. U Finskoj za kršenje zakona o radnom vremenu prijeti novčana i zatvorska kazna do šest mjeseci.

U Hrvatskoj radnici prekovremeno najviše rade u privatnom sektoru, ali nisu dostupni podaci koliko. Za razliku od Finske, kod nas postoji tek odredba da se prekovremeni rad plaća, ali ne navodi se koliko, nego je iznos prepušten izumirućim kolektivnim ugovorima u privatnom sektoru.

Iako duga radna sedmica štetno utječe na fizičko i mentalno zdravlje kao i na ravnotežu poslovnog i privatnog života radnika, studija Eurofounda o prekovremenom radu u EU te u Norveškoj i Velikoj Britaniji pokazuje da se i dalje u nekim zemljama smatra da je normalno da radnici rade prekovremeno, dok je u drugim takav rad iznimka.

U evropskim zemljama minimalna premija za prekovremeni rad radnim danom iznosi 10, 25 ili 40 posto, ali najčešće se plaća 50 posto, a za prekovremeni rad državnim praznicima, noću ili na dan odmora ona raste do 100 posto ili u nekim slučajevima do čak 150 posto!

Radnici u nekim zemljama za svaki sat prekovremenog rada radnim danom umjesto premije mogu dobiti 1,5 sati slobodnog vremena. Hrvatska i Rumunija se u studiji Eurofounda navode kao zemlje u kojima se umjesto plaćanja prekovremenog rada radnicima najčešće daje slobodan dan. Evropska direktiva o radnom vremenu još iz 2003. ograničila je maksimalni sedmični rad na 48 sati s prekovremenim satima, a radnici u danu trebaju imati minimalno 11 sati odmora u komadu.

U Njemačkoj propisana radna sedmica traje 35,6 sati, radnici dnevno mogu maksimalno raditi 10 sati, a sedmično s prekovremenim satima maksimalno 48 sati. U toj zemlji premije na prekovremeni rad određuju se kolektivnim ili individualnim ugovorima. Hrvatska ima 40-satnu radnu sedmicu, a radnici mogu sedmično raditi maksimalno 50 sati.

No dugu radnu sedmicu ne povećava se produktivnost radnika zbog štetnih učinaka na zdravlje i produktivnost. Istina, u Hrvatskoj radnici formalno mogu bez posljedica odbiti prekovremeni rad ako ne postoje vanredne okolnosti zbog kojih je nužan, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.