Večernji list: Nisu djeca superširitelji nego je omicron superzarazan

Ilustracija Pixabay

U prve tri sedmice ove godine zaraženo je 25.000 djece, a toliko zaražene djece imali smo od januara od oktobra lani, piše u utorak Večernji list.

A broj zaraženih u školama iz dana u dan raste pa će do kraja ove sedmice, kako zbog zaraženih učenika i onih kojima je izdana mjera samoizolacije tako i zbog zaraženih nastavnika, profesora i učitelja, na hibridnom modelu nastave, dakle online, raditi 215 osnovnih i srednjih škola. Samo u Zagrebačkoj županiji online nastava ove sedmice provodit će se u 20 škola, i to većinom osnovnih.

U Zagrebačkoj županiji je 637 osnovnoškolaca pozitivno na COVID-19, a u srednjim školama 121 učenik. Zagrebačka županija prometnula se i u županiju s najviše učenika u samoizolaciji pa se i ove sedmice nastava održava online. Mjera samoizolacije izdata je za 322 učenika srednjih i 2.953 učenika osnovnih škola.

Te brojke, doduše, treba uzeti s rezervom, upozoravaju u Ministarstvu obrazovanja, jer zbog velikog broja zaraženih početkom ove sedmice nisu svi učenici upisani u evidenciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osim Zagrebačke županije i Grad Zagreb je u vrhu po broju pozitivnih učenika i nastavnika, ali i prvi po broju školskih uposlenika kojima je izdata mjera samoizolacije. Tako je u glavnom gradu pozitivno 2.413 učenika osnovnih i 872 učenika srednjih škola, a 361 je radnik u obrazovnim ustanovama pozitivan.

Karlovačka, Virovitičko-podravska i Ličko-senjska županija imaju najmanje pozitivnih učenika, ali i u te tri županije među pozitivnima je najviše osnovnoškolaca. U Ličko-senjskoj županiji, prema dostupnoj statistici, 40 je pozitivnih učenika osnovnih škola, ali je u toj županiji zbog zaraženih učenika mjera samoizolacije izdata za 315 osnovnoškolaca jer se pojavom jednog pozitivnog u razredu šalju svi učenici tog razreda u samoizolaciju. U spomenutoj županiji je i 17 zaraženih školskih uposlenika.

Posmatramo li po modelu nastave, najviše je učenika na online nastavi u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Gradu Zagrebu, a primjerice u Karlovačkoj županiji samo je jedna škola i to Osnovna škola Vladimira Nazora u Dugoj Resi, prešla na online nastavu, koja će, barem zasad, trajati do kraja ove sedmice.

Posmatramo li sveukupno, 12.053 učenika u Hrvatskoj pozitivna su na COVID-19, od čega 9.134 osnovnoškolca i 2.919 srednjoškolaca, pišu novinari Večernjeg lista Zoran Vitas i Lana Kovačević.