Večernji list: Nizozemci i Turci bi Banske dvori obnovili za 124,7 miliona kuna

Banski dvori (Foto Vlada RH)

Na konkurs za cjelokupnu obnovu Banskih dvora, procijenjene vrijednosti radova 155,11 miliona kuna bez PDV-a, jučer su u Vladu pristigle četiri ponude, piše u srijedu Večernji list.

Tri ponude su znatno iznad procijenjene vrijednosti radova, a jedna je čak ispod tog iznosa.

Najnižu ponudu je dao nizozemsko-turski konzorcij, koji čine kompanije Datic i Saridaglar, a u njihovoj ponudi stoji da će Banske dvore potpuno obnoviti za 124,7 miliona kuna.

Međimurje graditeljstvo ponudilo je najveću cijenu za koju bi obavilo posao koji se traži na ovom konkursu – 241,8 miliona kuna. Radnik iz Križevaca poslao je ponudu vrijednu 233,7 miliona kuna, A Teh-Gradnja iz Zagreba ponudila je da će taj posao obaviti za 226,2 miliona kuna.

Vlada je konkurs za cjelokupnu obnovu Banskih dvora objavila 19. novembra prošle godine, a rok za dostavu ponuda bio je 5. januara ove godine. No konkurs je bio nakratko zaustavljen zbog žalbe na konkursnu dokumentaciju koju je dan prije isteka tog roka podnijela nizozemska kompanija Dutchina Agro Tech Incubation Center. Tu žalbu je Državna komisiju za kontrolu postupaka u vrlo kratkom roku odbila kao nepravodobnu.

Konstrukcijska obnova Banskih dvora (1. faza) sufinansirat će se bespovratim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU. Finansiranje 2. faze, koja uključuje cjelokupnu obnovu, osigurano je iz drugih izvora, piše novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski.