Večernji list: Novi zakon o izbornim jedinicama u proceduri prije ljeta

Ustavni sud Republike Hrvatske (Foto Hina)

Prijedlog zakona koji bi trebao ispraviti neustavnosti zbog kojih je Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama pred zastupnicima bi se trebao naći prije ljetne stanke, piše u četvrtak Večernji list.

No, HDZ-ova radna grupa zadužena za izradu tog nacrta nije se, tvrde njeni članovi, sastala više od mjesec dana, zbog čega procjenjuju da je grupa zapravo osnovana kako bi bila alibi šefu HDZ-a, premijeru Andreju Plenkoviću, pred stranačkim članstvom, posebno onim na istoku Hrvatske, čiji će glas silom Ustava ubuduće sasvim sigurno vrijediti manje nego na dosadašnjim izborima.

Najava smanjenja broja zastupnika iz Slavonije je, podsjetimo, naišla na oštro protivljenje osječko-baranjskog župana i potpredsjednika stranke Ivana Anušića, a kako bi se primirilo, vrh stranke župana je uključio u radnu grupu.

Anušić je u međuvremenu i sam ublažio retoriku, a iz njegovog kruga može se čuti kako se on više ne namjerava izlagati na ovoj temi, dok ostali slavonski župani, kojima vjerovatno jednako smeta ideja slabljenja utjecaja Slavonije u Saboru, ostaju u zavjetrini.

Što se tiče izbornog modela s kojim bi HDZ na ljeto trebao izaći pred saborske zastupnike, u stranačkim se redovima i dalje barata s više mogućnosti, no iz izvora bliskih vrhu stranke može se čuti kako je prilično sigurno da će se na kraju pribjeći prekrajanju izbornih jedinica po modelu koji je izradio Nenad Pokos, demograf iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

A to bi značilo zadržavanje 10 izbornih jedinica s 14 mandata, uz minimalna teritorijalna prekrajanja kako bi se povećao broj birača u slavonskim, a smanjio u dalmatinskim jedinicama, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Prethodni članakUstavni sud BiH odbacio žalbe na Schmidtove izmjene Izbornog zakona
Naredni članakOsmaši iz Gospića najbolji na kvizu o poznavanju Hrvatskog sabora