Večernji list: Novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa podijelio HDZ

HDZ

Novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa podijelio je vladajuću stranku, piše u petak Večernji list, navodeći da HDZ-ovci pritišću premijera Andreja Plenkovića da odustane od strožijih pravila.

U Antikorupcijskoj strategiji do 2030. godine lokalna razina prepoznata je kao područje visokih koruptivnih rizika, zbog čega je Vlada u ovom dokumentu predvidjela niz mehanizama za sprečavanje korupcije u tijelima i kompanijama u jedinicama lokalne samouprave.

U novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa predviđeno je veliko proširenje kruga dužnosnika na koje se on odnosi, u koji su ušli i brojni izabrani i imenovani dužnosnici s lokalne razine na koje se Zakon dosad nije odnosio. Novi je zakon, među ostalim, uredio i donekle pooštrio uvjete za dužnosnike nakon prestanka mandata. U Zakonu je tako ostala odredba po kojoj dužnosnik nakon mandata ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor o radnom odnosu s pravnom osobom s kojom je tokom njegova mandata poslovalo tijelo kojemu je bio na čelu.

U novom je tekstu ta odredba dodatno precizirana, a period u kojem dužnosnici nakon mandata ne smiju prihvatiti upravljačke funkcije, ali ni one u nadzornim odborima kompanija s kojima je poslovalo tijelo kojemu su bili na čelu, produžen je s 12 na 18 mjeseci. Vlada obrazlaže kako ju je na ovakav iskorak ponukala i činjenica da ne samo poslovni odnos nego i nadzor može biti izvor određenih korupcijskih rizika. Primjerice, kad bi dužnosnik u Hanfi nakon mandata otišao raditi u subjekt koji je nadzirao.

Što se tiče produženja ograničenja na 18 mjeseci, ističe se kako je procijenjeno da ga treba produžiti s obzirom na korupcijski rizik koji se tom odredbom neutralizira.

No čini se da sve ovo nije dovoljno za neke lokalne dužnosnike i da ta mjera Vlade ne prolazi bez otpora, i to baš u HDZ-u.

Strožija pravila za tzv. period hlađenja problematizirana su i na sastanku vladajuće koalicije u utorak, na kojem je, prenose izvori Večernjeg lista, politički sekretar stranke Ante Sanader upozorio da u HDZ-ovu klubu u Saboru postoji nezadovoljstvo tim zakonom, i to zbog pritisaka s terena.

Izvori Večernjeg lista prenose da je Sanader čak kazao kako je pitanje hoće li takav prijedlog dobiti podršku u Klubu, a njegovu apelu pridružio se, kažu, i šef Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Plenković oštro je pak odbio primjedbe kao i mogućnost da se ublaže pravila za dužnosnike po prestanku mandata.

Nezadovoljnim kolegama uzvratio je kako se radi o pravilima koja su kao dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti poslana Evropskoj komisiji koja je plan odobrila i sada, tumači Plenković, nema prostora za uzmak. Postavio je i pitanje kakvu bi poruku Vlada poslala kada bi odustala od zakonskih odredbi koje su prošle javno savjetovanje, donosi Večernji list.

Prethodni članakDžaferović se posebno zahvalio učesnicima Ultramaratona Vukovar-Srebrenica
Naredni članakMuškarci se iseljavaju više nego žene, manje učestvuju u višem obrazovanju