Večernji list: Omicron odgodio ekonomske prognoze, hoće li i oporavak?

Ilustracija Pixabay

Nejasnoće oko zaraznosti i smrtnosti omicron varijante COVID-19 na dodatni su oprez nagnale institucije koje se bave procjenom ekonomskog rasta, piše u nedjelju Večernji list.

Odgodu objave procjene rasta svjetske privrede ovih dana je najavio Međunarodni monetarni fond (MMF), koji će svoje zimske prognoze objaviti 25. januara, sedam dana kasnije nego što je planirao. Ekonomskog analitičara Željka Lovrinčevića ovakav oprez nije začudio.

“Do prije sedam dana ista se stvar događala i s projekcijama samog kretanja zaraze i svi su zastali da dobiju relevantne informacije o virulentnosti novog, omicron soja COVID-19 u Evropi i SAD-u”, tumači Lovrinčević, ukazujući kako se trenutno barata s dva moguća scenarija – onim po kojem je omicron soj manje opasan od delte i drugi, da je jednako opasan kao i prethodna varijanta.

Ta će dva scenarija, uvjeren je Lovrinčević, postojati i u idućih mjesec-dva, a o prognozama zdravstvenih institucija ovisit će i ekonomske i sve druge prognoze.

A procjene ekonomskih institucija temeljit će se na tome koliko će rigidne ili liberalne mjere primijeniti zemlje u borbi s ovom zarazom, pri čemu ovaj analitičar upozorava kako veliki upitnik pred ekonomiste stavlja razvoj situacije u Kini, budući da će puno toga u kretanju svjetske ekonomije ovisiti o tome hoće li se ta zemlja i dalje držati “zero COVID” pristupa, zbog kojeg se u ovoj godini očekuje značajno usporavanje njene ekonomije.

Kada je riječ o Hrvatskoj, MMF je u oktobru podigao procjenu rasta hrvatske ekonomije u 2021. godini na 6,3 posto, a poboljšao je i prognozu rasta za ovu godinu, na 5,8 posto. Hoće li se te procjene dodatno korigirati vidjet će se krajem januara, a u međuvremenu su s optimističnijim procjenama rasta u 2021. godini izišli i iz Vlade. Premijer Andrej Plenković na ovotjednoj je sjednici otkrio kako Vlada za cijelu 2021. godinu očekuje dvoznamenkasti ekonomski rast, što je više od zadnje Vladine prognoze rasta BDP-a od devet posto, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Prethodni članakAmnesty International traži od Bidena da zatvori Guantanamo
Naredni članakU Banjoj Luci paradom obilježili neustavni praznik, Dodik poručio kako je RS država