Večernji list: Otkaza nema, ali buking za ljeto usporio

Ilustracija Pixabay

Buking je usporio, ali otkaza gotovo da i nema, piše u četvrtak Večernji list, ističući da Hrvatska ipak dobro kotira, a do izbijanja sukoba buking je bio bolji čak nego 2019.

“Optimisti smo. Šta nam drugo preostaje?” Ovako trenutno stanje u ime kolega opisuje jedan makarski hotelijer, a nadu u sezonu ne gube ni privatni iznajmljivači koji domeću da su se najviše prorijedile rezervacije iz skandinavskih zemalja, Engleske, Nizozemske i s dalekih tržišta.

Koliko će rat naštetiti sezoni, ovisi o tome kako i koliko će trajati, ali sad je najugroženija predsezona. No lani i preklani nije je ni bilo, tako da teško može biti lošije.

“U Njemačkoj vlada zabrinutost zbog ratnih zbivanja u Ukrajini, no Hrvatska dobro kotira. Do izbijanja sukoba buking je za našu zemlju bio bolji čak nego 2019. Prema istraživanju ‘Reiseanalyse’, Hrvatska se lani prvi put popela na visoko četvrto mjesto inozemnih destinacija Nijemaca”, kaže Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj koju ne zaobilazi trend usporavanja rezervacija za ljeto.

Kao ni Austriju, gdje je izbijanje rata također presjeklo vrlo pozitivne trendove za Hrvatsku.

“Ali, interes za putovanjima postoji, a Hrvatska je druga po redu najtraženija ljetna destinacija među Austrijancima”, otkriva Branimir Tončinić, direktor HTZ-a u Austriji.

Posljednjih desetak dana nove su se rezervacije prorijedile i u Češkoj. Većina čeka razvoj događaja, a, ističe Dubravko Miholić, direktor HTZ-a za Češku i Slovačku, do prvog većeg dolaska turista iz tih zemalja na Jadran ima još dosta vremena pa se svi nadaju da će se situacija uskoro smiriti. Kao i u Poljskoj, gdje su okupirani izbjeglicama, ali, uvjerena je direktorica HTZ-a u toj zemlji Agnieszka Puszczewicz, od putovanja neće odustati kao što nisu ni u vrijeme pandemije.

Pokolebati se na daju ni Britanci, pa dio tamošnjih organizatora putovanja nije ni osjetio usporavanje bukinga za Mediteran. Britance, ističe Darija Reić, direktorica HTZ-a u Britaniji, više brine rast cijena goriva i mogućnost da poskupe i putovanja. Mađari to već osjećaju na svojoj koži.

“Situacija u Ukrajini usporila je rezervacije, a najviše kod online agencija od kojih neke bilježe pad od 40 posto. Potencijalno veća prijetnja putovanjima Mađara u inozemstvo bit će devalvacija mađarske forinte, koja je ovih dana dosegla svoj historijski minimum. Interes za našom zemljom je velik, no tek treba vidjeti šta će biti dalje”, oprezna je Ivana Herceg, direktorica HTZ-a u Mađarskoj.

Sve je na čekanju i tamo odakle su problemi za turizam krenuli. No i ruski turistički radnici ne gube nadu da će se situacija u dogledno vrijeme stabilizirati. Kako god, domaćini već računaju s tim da će ovo biti još jedna “last minute” sezona, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Prethodni članakJutarnji list: Uskoro barel nafte 200 dolara?
Naredni članakRusija više neće učestvovati u Vijeću Evrope