Večernji list piše: “Prljava” industrija traži pomoć

Industrija (Ilustracija Pixabay)

Petrokemija, cementare, rafinerije i drugi koji troše puno plina ili ugljena kupuju pravo da zagađuju okoliš ugljikovim dioksidom, a cijena tih certifikata sad je nekoliko puta viša, pa “prljava industrija” traži pomoć, piše u utorak Večernji list.

Od početka godina cijene emisije stakleničkih plinova su se udvostručile i na zajedničkoj evropskoj burzi ETS probile rekord od 60 eura po toni.

Veliki je to problem za evropske proizvođače pa i pojedine kompanije u Hrvatskoj poput Petrokemije, HEP-a, cementara, Ine te proizvođača automobilskih dijelova koji troše puno plina jer svi oni, ovisno o tome koliko zagađuju okoliš, moraju plaćati svojevrsni porez na zagađenje.

Tehnički se to rješava tako da svaka takva kompanija zagađivač mora kupiti potreban broj emisijskih jedinica stakleničkih plinova, odnosno mora platiti za to što zagađuje prostor oko sebe.

Predsjednik uprave kutinske Petrokemije Davor Žmegač kaže da su prije četiri godine cijene tih emisija bile četiri do pet eura po toni, a u septembru ove godine prešle su 60 eura.

Divljanje cijena emisija, uz znatan skok cijene struje i plina, izazvalo je veliku pomutnju među evropskim proizvođačima, od kojih se očekuje da dodatno ulažu u svoje pogone kako bi smanjili zagađivanje, a istovremenu moraju plaćati iznimno visoke iznose za te certifikate.

Hrvatska u evropskim razmjerima nije veliki zagađivač, godišnje proizvede oko 24.000 tona CO₂, Njemačka, na primjer, 900.000 tona, a Poljska, Italija i Francuska više od 400.000 tona, ali radi se o strateškim kompanijama čiji se problemi preljevaju na širok krug poduzetnika i građana kroz višu cijenu gnojiva, struje, benzina i slično.

Na tehničkom nivou, kompanija zagađivač mora svake godine do aprila podmiriti sve emisije koje potroši za prethodnu godinu. Žmegač kaže da je Petrokemija ranije kupila dovoljno certifikata za ovogodišnju kvotu po cijenama koje su bile povoljnije, no sad treba kupovati ta prava za iduću godinu. Radi se o kompaniji koja godišnje treba 300.000 do 500.000 tona tih jedinica CO₂.

“Ovakvo kretanje cijena emisija može ugroziti opstojnost evropske i hrvatske industrije”, kaže Žmegač. Poduzetnici su se stoga obratili za pomoć i nacionalnim vladama i Evropskoj komisiji, donosi Večernji list.

Prethodni članakNovalić: Pružit ćemo finansijsku pomoć u odbrani zatočenih patriota u Srbiji
Naredni članakDanas je obilježen Svjetski dan učitelja