Večernji list: Pred zagrebačkim Županijskim sudom još jedna turbulentna godina

Županijski sud Zagreb

Iza najvećeg suda u Hrvatskoj, zagrebačkog Županijskog suda, druga je izrazito turbulentna godina, a i 2022. mogla bi se nastaviti u istom tonu, piše u ponedjeljak Večernji list.

Zagrebački Županijski sud ima podosta problema, počevši od toga da su ga devastirali potresi u martu i decembru 2020. preko toga da je još uvijek raseljen na više lokacija što otežava održavanje rasprava, pogotovo u uvjetima pandemije COVID-19.

Svemu ne pomaže ni to što sud već godinu dana nema predsjednika pa tu funkciju kao v. d. obavlja sudac Vjeran Blažeković. Razlog tome je što je prvi prošlogodišnji konkurs za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda poništen, a drugi još nije okončan jer se jedan od sudaca koji se javio na taj konkurs žalio.

A dok se ta žalba ne razriješi Državno sudbeno vijeće (DSV) ne može nastaviti s procedurom izbora, pa kako sada stvari stoje teško da će se novi predsjednik(ca) najvećeg suda u zemlji znati prije polovine 2022. godine.

Što se tiče velikih sudskih procesa, pogotovo onih s VIP optuženicima, trenutno su najpoznatije “zvijezde” zagrebačkog Županijskog suda Marina Lovrić Merzel, bivša SDP-ova županica te optuženici iz afere Agram, predvođeni poduzetnikom Petrom Pripuzom.

U oba ta slučaju suđenja su počela 2018. godine te im se polako nazire kraj. Naime, u oba slučaja došlo se do odbrana, s tim da su Marina Lovrić Merzel i njezini suoptuženici iznijeli odbrane, dok je u aferi Agram to učinila polovina optuženika.

A to znači da će, ne bude li nadopune dokaznih postupaka, uslijediti završni govori i objave nepravomoćnih presuda, što bi realno bilo očekivati do proljeća, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Prethodni članakLionel Messi pozitivan na koronu
Naredni članakJutarnji list: Na Silvestrovo u hotelima pet i po puta više gostiju nego lani