Večernji list: Raste broj političkih stranaka, sad ih je u Hrvatskoj 172

Ilustracija Pixabay

Iako povjerenje građana u političare pada, broj političkih stranaka u Hrvatskoj narastao je na čak 172, piše u četvrtak Večernji list.

Na kraju prošle godine u Registru političkih stranaka bilo je 168 stranaka, što znači da su u godinu dana osnovane još četiri stranke, a razlog su najvjerovatnije bili lokalni izbori u maju.

Od 31. aprila do 30. novembra 2021. godine u Registar je upisano devet stranaka, ali ih je i 14 izbrisano. Posljednja je upisana Grobnička stranka sa sjedištem u Žeželovu Selu, a na čelu joj je predsjednica Suzana Šebelja Colnar. Prije te osnovana je u Zagrebu Hrvatska radićevska stranka koju vodi predsjednik Željko Tupek.

Među novoosnovanim strankama ove godine je i ona Ante Đapića. U Registar je u aprilu ove godine upisao stranku koju je nazvao po sebi, sa sjedištem u Osijeku. Zanimljivo je da je Nezavisna lista Ante Đapića predstavljena i 2013. godine, i to na istoj adresi.

Stranku je osnovala i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je u martu registrirala svoju nezavisnu listu.

Sedam dana prije njene u Registar je upisana i Nezavisna lista Matije Posavca, međimurskog župana koji se nedavno vratio na vlast osvojivši gotovo 80 posto glasova.

U Registar je od januara 1990. godine, kad je prva upisana Hrvatska socijalno-liberalna stranka, do danas upisano 390 stranaka, no velik broj ih je u tih trideset godina izbrisan.

Političku stranku može osnovati najmanje 100 punoljetnih poslovno sposobnih državljana Hrvatske. Stranke se upisuju u Registar političkih stranaka koji vodi Ministarstvo pravosuđa i uprave, podsjeća Večernji list.

Prethodni članakSabor donio državni budžet za 2022. godinu
Naredni članakMesić: Država je sa svojim institucijama umiješana u zataškavanje brutalnog zločina