Večernji list: Sabor bi komemoraciju iz Bleiburga preselio u Udbinu

Bleiburg (Foto Hina)

Komemoracija za žrtve Bleiburga mogla bi se ubuduće stalno održavati u Udbini. U tom smjeru razmišljaju u Hrvatskom saboru, koji je pokrovitelj te komemoracije koja se prije pandemije u proljeće obilježavala na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga u Austriji, piše u četvrtak Jutarnji list.

Stručna komisija o Bleiburgu oformljena na inicijativu austrijskog ministra untrašnjih poslova Karla Nehammera donijela je zaključke kojima se predlaže zabrana tog skupa. Iznimka bi bila sveta misa kojom se komemoriraju žrtve. No odluka još nije konačna.

Prema neslužbenim informacijama iz Sabora, jer još nisu upoznati sa sadržajem tog dokumenta, ove prve informacije nisu neočekivane upravo zbog najava i signala koji su stizali iz Austrije u proteklo vrijeme, zvog čega je, uostalom, ta stručna komisija i bila oformljena.

“Mi bismo htjeli naglasiti da, koliko vidimo, austrijska strana ne osporava liturgijski karakter komemoracije, odnosno samu svetu misu, već su sporni popratni elementi i neke političke konotacije povezane s obilježjima iz Drugog svjetskog rata i nedopuštenim simbolima. Bilo je poznato da je manji dio ljudi već bio kažnjavan zbog nedopuštenih simbola i obilježja iz Drugog svjetskog rata. Ono što je nama u Saboru bitno jest da se komemorira žrtva, a ne nekakvo slavlje NDH ili veličanje nekakvih fašističkih ideja, a tako je i bilo u protekle dvije godine, za vrijeme pandemije, 2020. i 2021. Mislimo da je ono što smo imali u Udbini, s naglaskom na svetu misu, moglo biti model i smjer u kojem bi mogla ići buduća obilježavanja komemoracije bleiburških žrtava. Naravno, što se tiče same svete mise, to je u organizaciji Katoličke crkve”, kažu Večernjem listu neslužbeno iz Sabora.

Povod za osnivanje austrijske stručne grupe bila su dva prijedloga odluke Nacionalnog vijeća u julu 2021. godine, prema kojima bi trebalo zabraniti proslavu sjećanja na bleiburški pokolj i ocijeniti pravilnik o oznakama simbola s obzirom na to da je riječ o simbolima ustaških grupa, stoji u izvještaju austrijske policije. Ovu ekipu stručnjaka činio je interdisciplinarni tim, sa stručnjacima iz područja nauke, savezne i državne vlasti te Katoličke crkve.

U izvještaju stručna grupa dolazi do zaključka da bi ubuduće trebalo zabraniti komemoraciju kakva je bila 2019. godine, a posebno prije toga, donosi Večernji list.

Prethodni članakKnjiga “Robije Alije Izetbegovića” značajan istraživački poduhvat
Naredni članakUdruženja žrtava Srebrenice: Dodik priprema novi rat, treba ga na vrijeme zaustaviti