Večernji list: Slučaj Tramišak – Plenković razmišlja o rekonstrukciji Vlade Republike Hrvatske

Nataša Tramišak (Foto Hina)

Slučaj s višemjesečnim prijetnjama ministrici regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataši Tramišak i reakcija premijera Andreja Plenkovića na ove informacije opet su u prvi plan gurnule potrebu rekonstrukcije vlade, piše u subotu Večernji list.

Teško je, međutim, zamisliti situaciju u kojoj bi sve ostalo na smjeni Tramišak samo zato što su u javnost izašle informacije o navodnim prijetnjama koje je primala zbog odluke da neće produžiti ugovor o dogradnji softvera s kompanijom Omega software. U tom slučaju opet bi se postavilo pitanje potpredsjednika vlade Borisa Miloševića i ministra rada Josipa Aladrovića, protiv kojih DORH službeno provodi istragu zbog sumnji u zloupotrebu položaja na ranijim funkcijama.

Događaji oko Nataše Tramišak u HDZ-ovim kuloarima podigli su znatno više prašine nego istrage protiv dvojice članova vlade, a među HDZ-ovcima s kojima je Večernji list razgovarao prevladava stav da ministrica nije trebala javno istupati dok premijera nije obavijestila o prijetnjama kojima je izložena.

U stranci se, međutim, mogu čuti i drugačija razmišljanja. Neki sagovornici u prvi plan stavljaju činjenicu da ministrica od početka ne uživa premijerovo povjerenje jer je kadar Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana i potpredsjednika stranke, čiji su odnosi s Plenkovićem već duže vrijeme poremećeni.

Nataša Tramišak je, tvrde neki izvori, zbog toga od početka mandata bila izolirana i pitanje je je li uopće mogla doći u priliku u četiri oka razgovarati s premijerom. Dapače, ovi izvori govore kako postoje indicije da je ministrica u više navrata tražila sastanak s premijerom, ali da je Plenković nije želio primiti. Isti sagovornici kažu i da je Plenković i formalno nastojao ograničiti djelokrug Nataše Tramišak pa je tako njenu komunikaciju s Evropskom komisijom stavio pod pasku Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, odnosno svojih savjetnika, kroz uredbe o kojima smo već pisali.

Dodatno, u HDZ-u prepričavaju i da je Plenković od Nataše Tramišak tražio da od Ministarstva kulture preuzme poslove koordiniranja novca iz Fonda solidarnosti EU, i to u januaru, kada je već bilo jasno da povlačenja 5,1 milijarde kuna namijenjene poslijepotresnoj obnovi Zagreba i okoline ide tako loše da postoji velika vjerovatnoća da će Hrvatska na koncu morati vratiti većinu dodijeljenog joj novca. Tramišak je navodno to odbila, nakon čega su se njihovi odnosi dodatno pogoršali, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.