Večernji list: Struja za Vladu, Sabor i Pantovčak 58 posto skuplja od plana

Sijalica (Ilustracija Pixabay)

Na konkursima za električnu energiju i plin, stižu ponude i 130 posto veće od procijenjenih, piše u subotu Večernji list, ističući da je struja za Vladu Republike Hrvatske, Sabor i Ured predsjednika čak 58 posto skuplja od plana.

Zbog divljanja cijena energenata na svjetskim tražištima, neminovno je i poskupljenje plina i električne energije za hrvatska domaćinstva početkom aprila.

Cijenu plina Hrvatska energetska regulatorna agencija određuje svake godine od 1. aprila, a Vlada je dosad uspijevala izbjeći poskupljenje struje iako su cijene električne energije na berzama počele naglo rasti već prije nekoliko mjeseci.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ovih je dana najavio na proljeće poskupljenje i struje i plina za domaćinstva uz napomenu da će Vlada učiti sve da dođe do što manje rasta cijena tih energenata.

A koliko su cijene struje i plina drastično porasle i koliko će Vlada morati uložiti truda da za domaćinstva to poskupljenje bude što bezbolnije, pokazuju cijene koje se postižu za nabavu tih energenata putem javnih konkursa za razne naručitelje.

Najbolji primjeri za to je Središnji državni ured za javnu nabavu u kojem su bili procijenili da će im za nabavu električne energije za sljedeće dvije godine biti potrebno 390 miliona kuna bez PDV-a. Ta nabava bila je podijeljena u tri grupe. Naime, ured ugovara isporuku struje za Ured predsjednika, Hrvatski sabor, Vladu i njene urede i stručne službe te za tijela državne uprave – ministarstva i državne upravne organizacije.

Procijenjena vrijednost za tu grupu je iznosila 125 miliona kuna, a 25. novembra kad je bio rok za slanje ponuda, stigla je samo jedna ponuda, i to HEP Opskrbe vrijedna čak 197,3 miliona kuna, dakle 72 miliona kuna, odnosno 58 posto skuplja od procijenjenog iznosa.

U Središnjem uredu su stoga odlučili pred Božić poništiti taj konkurs uz obrazloženje da ponude HEP Opskrbe u sve tri grupe značajno premašuju procijenjene vrijednosti nabave i planirana sredstva, piše novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski.