Večernji list: Stvaraju se zalihe, sedmična potrošnja veća 160 miliona kuna

Ilustracija Pixabay

Otkako je počeo rat u Ukrajini, hrvatski građani sedmično u domaćim trgovinama potroše oko 160 miliona kuna više nego prije, piše u srijedu Večernji list.

Prošlosedmični fiskalizirani promet u trgovini bio je oko 2,7 milijardi kuna, a ne 2,54 milijarde koliko je iznosio u sedmicama prije rata. Skok je iznosio visokih šest posto na sedmičnoj razini, a takvo naglo povećanje događa se jedino tokom važnog blagdana ili iznimne situacije. Rat koji je šokirao cijelu Evropu to svakako jeste, a on je donio strah od nestašica, poriv da se stvore zalihe, ali i neželjena poskupljenja.

Konsultantica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić kaže kako je za rast prometa nedvojbeno “zaslužno” stvaranje zaliha, ali i rast cijena zbog raznih poremećaja na domaćem i inozemnom tržištu.

Juneće meso na godišnjoj je razini poskupjelo od 20 do 27 posto, goveđe 12,5 posto, janjetina 12 posto, s tim da su cijene te vrste mesa i dalje za nekoliko postotaka niže nego lani u januaru. Piletina je poskupjela od 8,5 pa do 30 posto, ovisno o kategorijama, a rastu i cijene povrća, kupusa i krompira i za 20 posto, objašnjava ona.

Ističe da je jako teško pratiti cijene koje se iz sedmice u sedmicu mijenjaju, pa je tako nejasno i koliki učinak imaju smanjene stope PDV-a na neke proizvode, koje su neki trgovci ukalkulirali i prije zadanog roka od 1. aprila.

“Svaka članica Evropske unije sada želi povećati strateške zalihe, a vjerovatno i trgovci pojačavaju narudžbe u čemu veliku ulogu imaju i špekulacije. Za sada ne vidim da je pomama za robama tako velika kako je to bilo u prvih 10-ak dana pandemije i lockdowna, ne vidim da ljudi baš pretrpavaju kolica, a šta će biti za sedmicu ili dvije, niko ne zna” rekao je direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Budući da nismo samodostatni ni u jednoj kategoriji mesa, u očekivanju daljnjih poremećaja u lancu opskrbe cijene mesa rast će i dalje. A rastu i cijene ribe, pišu novinarke Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn i Ljubica Gatarić.

Prethodni članakRusija službeno napustila Vijeće Evrope
Naredni članakJutarnji list: Inflacijska spirala se vrti