Večernji list: U 12 mjeseci skupili više od milijardu kuna kazni

Hrvatska policija na motoru (Foto Hina)

Naši su vozači, nemarom i bahaćenjem na cesti, u samo 12 prošlogodišnjih mjeseci skupili više od milijardu kuna kazni, analizirao je Večernjakov magazin AutoStyle, piše u nedjelju Večernji list.

Tačnije, da se uspiju naplatiti sve te kazne, u državni bi budžet pristiglo 1.133,906.000 kuna samo od prekršaja koje su uhvatile policijske kamere i radari, odnosno od slučajeva u kojima su saobraćajni policajci na djelu zatekli vozače u prekršaju.

U ovaj iznos nisu uračunati prekršaji koji su prethodili prometnim nesrećama. Kada navodimo iznos koji bi se trebao sliti u državni budžet, kažemo “trebao”, jer vjerovatno će se naplatiti oko 70 posto ispisanih prekršajnih naloga, s obzirom na to da naš pravni sistem omogućava razne opcije manipuliranja.

Odugovlačenju i mogućnosti namjernog “spremanja u ladicu” MUP je nedano doskočio centraliziranjem slanja obavijesti o počinjenom prekršaju, no razvlačenje preko sudova i dalje je boljka našeg sistema.

U prebrzoj vožnji lani je uhvaćen ukupno 280.531 vozač, vidljivo je iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovisno o postignutoj brzini, grijesi su im različito “teški” pa u skladu s time i kazne. No kada bi se te kazne od prebrzih vozača zaista i uspjele naplatiti, one bi objedinjene nosile čak 386,598.200 kuna. Njih je lani bilo 5,4 posto manje nego godinu prije, no i dalje ih je daleko više nego pijanih i drogiranih za upravljačem, a kazne su za brzinske prekršaje usklađene s ozbiljnošću samog djela.

S ukupnim iznosom od 250,601.700 kn prebrze vozače u stopu prate oni pijani i drogirani. Stava smo da i u ovoj kategoriji – jednako kao i u najvišim kategorijama prebrze vožnje – ne bi smjelo biti nikakve mogućnosti izvlačenja od plaćanja kazne.

Vožnju u alkoholiziranu stanju, ili pod utjecajem droge, smatramo jednim od najvećih vozačkih grijeha, za koje ni najstroža kazna nije dovoljno stroga. Za vozača koji svjesno sjedne za upravljač u stanju u kojem ne može ni percipirati situaciju na cesti ni kontrolirati automobil koji vozi držimo da nije ubrojiv pa bi mu kao takvom – uz visoku novčanu kaznu – trebalo na duže uzeti vozačku dozvolu.

Nakon ozbiljno prebrzih i pijanih vozača po ozbiljnosti počinjenog djela slijede oni koji smatraju da voziti mogu i bez položenog vozačkog ispita. Njima bi također trebalo uzeti svih 98,595.000 kn, do zadnjeg novčića, jednako kao i onima koji upravljaju vozilom dok im je vozačka dozvola oduzeta (ukupno 52,065.000 kn), koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu (ukupno 19,130.000 kn) ili voze u suprotnom smjeru (14,161.000 kn).

Zahvaljujući brojnosti prekršaja (46.251 vozač), ozbiljan je i ukupan iznos kazni za korištenje mobitela tokom vožnje – od lani ih se nakupilo za 46,251.000 kn, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Mikulčić.

Prethodni članakJutarnji list: Hrvatska traži američki Patriot
Naredni članakU Zagrebu iz zemljanog kratera izvučen dio bespilotne letjelice