Večernji list: U dva desetljeća u Hrvatskoj prijavljen nestanak 24.000 osoba

Ilustracija Pixabay

U dva desetljeća u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 24.000 osoba, a najčešće je riječ o udaljenju iz porodičnog doma ili bijegu maloljetnika iz odgojnih ustanova, piše u ponedjeljak Večernji list.

Udaljila se s adrese stanovanja, nestao tokom plovidbe broda u Japanskom moru, nestao na Pacifiku… Natuknice iza kojih se kriju ljudske sudbine i agonije brojnih porodica stoje uz imena 94 osobe, čiji su profili objavljeni na stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO).

Te 94 osobe nestale su doslovno bez traga samo u posljednjih 12 mjeseci, a MUP nestanke evidentira, bilo da su osobe čiji su podaci objavljeni na NENO-u nestale u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Od prošlogodišnje 94 nestale osobe 24 su djeca i mladi, a 67 su odrasle osobe.

NENO je javna baza podataka nestalih osoba, uspostavljena je prije desetak godina, a motiv da se uspostavi bila je potraga za nestalom Antonijom Bilić. Riječ je bila o jednoj od najvećih potraga u historiji Hrvatske u kojoj su korišteni ogromni ljudski i tehnički resursi te je čak bilo isušeno i jedno jezero. Tijelo 17-godišnje Antonije Bilić nađeno je nakon godinu i po potrage, a na koncu je utvrđeno da ju je ubio Dragan Paravinja, koji je zbog toga osuđen na 40 godina zatvora. Kako je potraga za njom bila opsežna i medijski jako praćena, nakon toga u MUP-u su došli na ideju da uspostave bazu podataka nestalih osoba.

I tako je nastao NENO u kojem su do danas objavljeni podaci o 2.761 nestaloj osobi. U MUP-u kažu da je veliki dio tih osoba kasnije nađen, ovako ili onako.

Prema podacima MUP-a, u zadnje 23 godine u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 24.000 osoba, a najstarija prijava nestanka datira iz 1961. Nadalje, u MUP-u pojašnjavaju da se od ukupnog broja nestalih osoba koji su prijavljeni policiji i za kojima se u još traga, najviše njih, oko 70 posto, odnosi na osobe koje su nestale tokom Domovinskog rata.

Konkretnije, kao nestali u Domovinskom ratu još se vodi 1.700 osoba. Nakon toga, smatra se da su najčešći razlog nestanka bjegovi ili udaljenja iz porodičnog doma, bjegovi ili udaljenja osoba koje su psihički bolesne ili dementne.

Kao nestale mogu se voditi i osobe nestale tokom planinarenja, nestali na rijekama ili morima, zatim osobe koje su pobjegle ili su se udaljile iz odgojnih i zdravstveno-psihijatrijskih ustanova, osobe koje su nestale iz nepoznatog razloga te osobe koje su nestale jer su sklone avanturizmu ili skitnji, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.