Večernji list: U dvije korona godine umrlo 18.000 penzionera više od prosjeka

Stariji bračni par (Ilustracija Pixabay)

U dvije korona godine umrlo je 18.000 penzionera više od prosjeka, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da je velika smrtnost starijih osoba spustila ukupan broj penzionera na najnižu razinu u posljednje četiri godine.

Broj penzionera s milion i 241.000 s kraja 2020. godine pao je na jedan milion i 232.000 koliko je bilo penzionera posljednjeg dana 2021. godine, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

U godinu dana, ukupan broj penzionera smanjio se tako za približno 9.000, što je najveće smanjenje otkako se prate podaci u Republici Hrvatskoj.

Posljednjih 30 godina Hrvatska je konstantno bilježila povećanje broja penzionera, pa smo tako 1990. imali tri uposlena na jednog penzionera, odnosno gotovo dva miliona uposlenih i nešto više od 600.000 ljudi u mirovini. Od 1991. godine broj penzionera se više nego udvostručio, tako da je danas gotovo izjednačen broj uposlenih s brojem umirovljenih radnika.

Pad broja penzionera tokom 2021. posljedica je visoke smrtnosti u starijoj populaciji pa je tako lani umrlo gotovo 12.000 penzionera više od prosječnog broja umrlih u godinama prije korone. Zbog smrti korisnika, lani je prestala isplata gotovo 61.000 penzija.

Ni prva godina epidemije, kada nije bilo vakcine, ali su zatvaranja bila stroža, nije bila toliko pogubna za starije kao 2021. Tokom cijele 2020. umrlo je oko 55.000 penzionera, dok je prije epidemije godišnje u Hrvatskoj umiralo između 48.000 i 49.000 korisnika.

U dvije godine u Hrvatskoj je tako umrlo oko 18.000 penzionera više od prosječnog broja umrlih u posljednjih nekoliko godina. Osim korone, na pojačanu smrtnost starijih osoba vjerovatno su utjecali i drugi faktori kao što su smanjena dostupnost zdravstvenih usluga, stres, ali i samoća.

Na pojačanu smrtnost starijih vjerovatno je utjecalo i to što Hrvatska ima i jedan od lošijih udjela imuniziranih u starijoj populaciji. Osobe koje su lani umrle u prosjeku su koristile penziju dvadesetak godina.

Ukupan broj penzionera je znatno pao, no gledaju li se podaci o ulasku u mirovinski sistem, priliv novih penzionera nije se smanjio u odnosu na prijašnje razdoblje, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Prethodni članakJutarnji list: Umjesto crnim listama građane će od poskupljenja štititi naljepnicama
Naredni članakOdbor za Ustav Mostove inicijative razmatra u četvrtak?