Večernji list: Umjesto ruskog – iranski plin

Ilustracija Pixabay

Iranci će se ponašati pragmatično i neće propustiti priliku da se kao veliki igrači vrate na svjetsko energetsko tržište, piše u nedjelju Večernji list.

Iran i Rusija veliki su saveznici protiv SAD-a, ali s druge strane su i veliki suparnici na Bliskom Istoku. Pogotovo u Siriji gdje vode velike bitke za dominaciju i kontrolu nad tom zemljom. Iran je kroz historiju pokazao da gleda samo na svoje interese, što će zasigurno učiniti i ovaj put.

Hoće li ruska invazija na Ukrajinu i sankcije koje su SAD i zemlje članice EU uveli Rusiji pomiješati geopolitičku kartu svijeta!? Hoće li Iran, koji je do jučer bio neprijatelj broj 1 SAD-u i pojedinim zemljama članicama EU, postati iznenađujući spasitelj!?

Da Evropu i Hrvatsku čekaju teški dani zbog brzine eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine, pa čak i moguća nestašica plina, za Večernji list potvrdio je i energetski stručnjak Davor Štern koji je kazao da su njemačkog kancelara Olafa Scholza Amerikanci prisilili da zatvori Sjeverni tok 2.

“Budimo realni, izlaskom Velike Britanije iz EU stvari su se počele mijenjati. Stvorila se ta britansko-američka koalicija, a Evropa je oslabila izlaskom Velike Britanije. Njima taj plin nije toliko potreban jer još uvijek imaju dovoljno plina iz Sjevernog mora koji može zadovoljiti njihove potrebe. Uz to, također važno, nije Rusija isporučivala samo plin, već i naftu. Vidimo da je cijena nafte otišla preko 100 dolara po barelu, a i još će rasti. To će biti veliki problem za energetiku u Evropi”, kaže Davor Štern koji očekuje, ako se situacija ne smiri, da će cijene plina još rasti jer su SAD i EU uveli sankcije o kojima su i govorili.

“Ako tim sankcijama bude obuhvaćen i prekid platnog prometa, onda neće ni biti plina. Mi sada ovisimo o LNG-u koji će sigurno drastično poskupjeti. Tu će Amerikanci imati jako dobar profit. Nije tu samo pitanje plina, tu je i Petrokemija i to će izazvati velike štete. To su i lijekovi, ima tu milion stvari koje će drastično poskupjeti. LNG će dolaziti, a cijena će biti svaki dan veća jer će biti i veća potražnja”, napomenuo je Štern koji je uvjeren da bi Iran, koji je druga zemlja po zalihama nafte i plina, ako mu se ukinu sankcije, mogao nadomjestiti ruski plin i naftu, piše novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab.

Prethodni članakPlenković: Ukrajina je nezavisna i suverena država
Naredni članakJutarnji list: Putinu se trenutno ne bi moglo suditi za ratne zločine i agresiju