Večernji list: Upozorenje vladi iz EU – prijeti vam krah tržišta nekretnina

Stambena zgrada (Ilustracija Pixabay)

Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) smatra da bi rast cijena nekretnina u Hrvatskoj mogao u dogledno vrijeme predstavljati opasnost za hrvatski finansijski sistem, piše u ponedjeljak Večernji list.

Osim u Hrvatsku, slično upozorenje otišlo je i u Bugarsku, Mađarsku, Lihtenštajn te Slovačku. Od svih tih zemalja očekuje se da na vrijeme poduzmu mjere koje će spriječiti pregrijavanje tržišta nekretnina. Upozorenje je blaža forma od preporuka koje su išle Austriji i Njemačkoj da obavezno donesu mjere za provjeru kreditne sposobnosti dužnika, ranjivosti domaćinstava i slično.

U Njemačkoj su cijene stanova lani rasle 12 posto, a Hrvatskoj i Austriji oko devet posto. Od 2015. godine u Zagrebu su stanovi poskupjeli 55 posto, na Jadranu 40 posto, a u ostalim dijelovima zemlje 22 posto.

ESRB je ustrojen nakon finansijske krize 2008. godine, s velikim ovlastima u nadzoru banaka i ostalih finansijskih institucija. Zadaća mu je spriječiti nastanak sistemskih rizika koji bi mogli ugroziti stabilnost finansijskog sistema, a samim tim i ekonomije.

Upozorenje za Hrvatsku adresirano je na ministra finansija Zdravka Marića. Evropski supervizor uočava da je do porasta cijena nekretnina u Hrvatskoj dijelom došlo i zbog potresa, koji je izbacio iz ponude starije i srušene nekretnine. No spominje se i državni program subvencioniranja kredita putem kojeg je 2020. godine prodano čak 35 posto svih stanova i kuća u Hrvatskoj.

Program je u primjeni od 2017. godine, a u odgovoru što ga je toj instituciji dostavio Zdravko Marić piše da će subvencije za stambene kredite biti na snazi do 2023. godine. No ministar je izbjegao odgovoriti hoće li se program tada ugasiti.

Evropski supervizor smatra da politika ne bi trebala poticati zaduživanje građana, a subvencije za kredite imaju takvo djelovanje. Također uočavaju da su stambeni krediti u Hrvatskoj rasli brže od ostalih kredita te da ih banke odobravaju lakše nego što bi to supervizor želio. Nedavno je i Hrvatska narodna banka objavila rezultate vlastitog istraživanja koje je pokazalo da svaki četvrti novi korisnik stambenog kredita za mjesečnu ratu daje više od polovice plate, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Prethodni članakJutarnji list: Može li nam inflacija pojesti penzije?
Naredni članakZagrebačka županija finansira s 1,8 miliona kuna socijalne i humanitarne programe