Večernji list: Uz referendum gradovi zbog cijene vode zaprijetili i ustavnim tužbama

Ilustracija Pixabay

Manji gradovi, kojima se vladinim dekretom oduzima upravljanje lokalnim vodovodima, najavljuju pravnu bitku, dok u Ministarstvu gospodarstva osporavaju zakonitost referenduma koji je grad Ivanec sazvao za 20. februara, piše u petak Večernji list.

Pobuni u Ivancu pridružila se i Lepoglava, a gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec tvrdi kako mu je rečeno da će voda za sve u Zagrebu poskupjeti čak 40 posto i poručuje da će stvar “dotjerati do ustavne razine”. Gradonačelnici spore ovlast vlade da dekretom odluči o prijenosu imovine jedinica lokalne samouprave bez naknade.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i državni sekretar Mario Šiljeg ovih dana javno osporavaju zakonitost referenduma koji je Grad Ivanec sazvao za 20. februar kako bi osporio vladinu uredbu po kojoj bi njihovo vodoopskrbno preduzeće Ivkom-vode bilo pripojeno varaždinskom Varkomu. Šiljeg je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno kazao kako će se o svemu uskoro oglasiti i Ministarstvo pravosuđa i uprave, nadležno za ocjenu zakonitosti lokalnih referenduma. Čini se, međutim, da su u ovom ministarstvu zatečeni ovakvim najavama jer nam do zaključenja ovog izdanja nisu znali odgovoriti bave li se uopće zakonitošću ivanečkog referenduma.

U međuvremenu, u Ivancu se danima održavaju zborovi mještana kojima gradonačelnik Milorad Batinić govori da će posljedice direktive vlade biti porazne za interese njihovog grada. Ivanec će, upozorava Batinić, izgubiti svoju kompaniju, njenu imovinu i bilo kakav veći utjecaj na budući razvoj vodoopskrbe i odvodnje.

Mještani Ivanca su revoltirani.

“Referendum je interes svih nas, da izađemo i da iskažemo svoju volju”, poručio je na zboru Ivan Vresk i dodao da će se potruditi u nedjelju 20. februara na referendum izvući “svakoga ko bude mogao hodati”. Pobuni Ivanca sada se pridružila i Lepoglava, a Hrvoje Kovač, predsjednik njihovog Gradskog vijeća, zatražio je od Varkoma garanciju da će građani Lepoglave dugoročno i dalje piti vodu s izvora Ivančica.

Bruno Ister, direktor Varkoma, ove kritike i najave referenduma smatra nepotrebnim političkim cirkusom do kojeg je, kaže, došlo djelovanjem političke elite iz Ivanca i tvrdi da Ivkom-vode nemaju finansijskog ni stručnog potencijala za nužne reforme. Radi se, kaže, o višegodišnjem gubitašu, bez vlastite imovine, s nedovoljno stručnog kadra, pišu novinari Večernjeg lista Iva Boban Valečić i Ivica Beti.

Prethodni članakJutarnji list: Do 2024. godine dovršit će se autocesta do Siska
Naredni članakHDZ ne prihvata opozicione prijedloge da DIP u 30 dana provjeri potpise za referendum