Večernji list: Voda poskupljuje, mali gradovi i općine prijete referendumom

Ilustracija Pixabay

Nova uredba o uslužnim područjima, kojom je vlada krajem prošle godine predvidjela pripajanje manjih lokalnih vodoopskrbnih kompanija kompanijama većih gradova, nailazi na sve veći otpor na terenu, piše u utorak Večernji list.

Iako je cilj ove uredbe bio sigurnija i pouzdanija opskrba pitkom vodom i u konačnici niža cijena za krajnje potrošače, gradonačelnici u okolini Zagreba tvrde kako se događa upravo suprotno – velike kompanije vlastite gubitke nastoje pokriti kroz nametanje većih troškova za vodu manjim gradovima i općinama.

Na to se u intervjuu za Večernji list otvoreno požalio gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, tvrdeći kako pregovori sa zagrebačkom Vodoopskrbom i odvodnjom (ViO) upućuju na to da zagrebačka kompanija vlastite gubitke želi “zakrpiti” novcem građana Sv. Nedelje. Zurovec tvrdi kako zagrebački ViO njegovu gradu nastoji nametnuti 40-postotno poskupljenje svojih usluga, iako bez naknade koriste vodu iz njihovih cijevi.

Uz Sv. Nedelju, u novoj aglomeraciji je i Jastrebarsko, koje je vlastitu vodoopskrbu modernizirao ulaganjem više od 170 miliona kuna iz EU fondova.

“Grad Jastrebarsko godinama se borio za pravedniji sistem, ali vlada nije slušala vodne isporučitelje, odnosno općine i gradove koji upravljaju tako važnim resursom, već je pravdu ponovno krojila politika umjesto struke”, tvrdi gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, koji je predlagao da se prvo gradovima kao vodnim isporučiteljima pripoje okolne općine, a onda po potrebi odluči o daljnjem okrupnjavanju.

“Uprkos našim nastojanjima, uredba je donesena, a sad nas najviše brinu pitanja otuđivanja imovine i regulacija cijena. Naime, vlada donosi i uredbu o regulaciji cijena vode na što također ne možemo utjecati”, kaže Novosel, uz poruku da će tada insistirati na tome da uspostavljeni sistem i visoki standard, kao i kroz evropske projekte valorizirana cijena za Jaskance ostanu na istoj razini.

Primjedbama na novu uredbu gradonačelnici su se obraćali i Ministarstvu gospodarstva no ono ih, kažu, ignorira. Zurovec zbog toga najavljuje i radikalnije korake. U Sv. Nedelji, kaže, razmišljaju o referendumu kojim bi od svojih građana zatražili da se izjasne o uredbi koja ih neraskidivo veže uz zagrebačko vodoopskrbno područje.

A referendum na ovu temu već je i formalno pokrenuo grad Ivanec u Varaždinskoj županiji, čije je Gradsko vijeće donijelo odluku da će se 20. februara provesti prvi referendum, i to na temu pripajanja njihove kompanije Ivkom-vode varaždinskom Varkomu, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Prethodni članakJutarnji list: Liste čekanja nikad kraće
Naredni članakPredstavljena platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat