Večernji list: Vozači kamiona skrivili 65 posto nesreća u kojima su učestvovali

Kamioni (Ilustracija Pixabay)

Vozači teretnih vozila u prvih 11 mjeseci ove godine učestvovali su u 5.277 saobraćajnih nesreća, od toga je 58 s poginulim osobama, 1.111 s povrijeđenim osobama, a 4.108 s materijalnom štetom, piše u petak Večernji list.

Ukupno je to 26,6 posto više nego lani. Pritom su vozači kamiona skrivili 3.414 nesreća, od toga 33 s poginulim te 705 s povrijeđenim osobama, dok je u 2.767 bila samo materijalna šteta. Gledajući ukupno, vozači kamiona krivci su za 65 posto saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali.

Crni trend ponukao je Hrvatske autoceste da u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu provede edukativnu kampanju “Veliki voze odgovorno – za volanom vožnja je jedina aktivnost!” Cilj kampanje je edukacija i osvještavanje vozača teretnih vozila o važnosti stalnog praćenja saobraćaja te nužnosti pravovremenog odmora, držanja razmaka, a prije svega otklanjanje svake distrakcije s vožnje, naročito korištenja mobitela.

“Ovom kampanjom želimo doprijeti do svakog vozača s porukom da sigurost svih sudionika u saobraćaju nema alternativu. Naše su autoceste u vrhu ljestvice po kvaliteti i sigurnosti i mogu se mjeriti s najrazvijenijim zemljama EU. Ali i najbolja cesta ne jamči punu sigurnost izostane li odgovorna vožnja svih sudionika”, kaže predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan.

Dr. Marko Šarović s Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) u Zagrebu kaže da se u cijeloj Evropi bilježi porast nesreća na autocestama koje se događaju zbog distrakcije jer vozači kamiona, primjerice, koriste mobilne uređaje, gledaju filmove ili zaspu.

Dodaje da je HAC ucrtao na kolnike zvučne linije i da bi kombinacija te prevencije, edukacije kroz letke i policijske represije trebala imati učinak da broj takvih nesreća ne raste, piše u petak Večernji list.

Prethodni članakRusija kaznila Twitter, Facebook i TikTok zbog zabranjenog sadržaja
Naredni članakGrad Dubrovnik subvencionira podstanarstvo za 225 korisnika, ukupno 2,9 miliona kuna