Večernji list: Za skupu hranu krive su i visoke marže trgovaca u Hrvatskoj

Supermarket (Ilustracija Pixabay)

Cijene hrane u Hrvatskoj u decembru su nastavile započeti rast iz jula pa su na godišnjoj razini bile više čak 8,1 posto, dok je stopa inflacije iznosila 5,5 posto i najviša je od oktobra 2008. godine kad je bila 5,9 posto, piše u petak Večernji list ističući da su za skupu hranu krive i visoke trgovačke marže.

Na razini cijene hrane Evropske unije, alkoholnih pića i duhana u decembru bile su samo 3,2 posto veće, a inflacija 5 posto, što neki od analitičara opravdavaju sporijim rastom cijena u nas u prvom valu, dok su u bogatijim članicama, kako tvrde, u početku brže rasle.

Tek posljednjih nekoliko mjeseci cijene u nas divljaju, u nekim kategorijama poput ulja i više od 20 posto, što se sada događa i na drugim EU tržištima s nižim standardom poput Češke, Mađarske i drugih zemalja.

Hrvatska nikad nije bila jeftina zemlja, pogotovo kad su u pitanju hrana, telekomunikacijske usluge, razna tehnička roba i slično, a jedan od razloga zašto smo skupi mogu biti i visoke trgovačke marže.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić izračunao je da su nakon 2010. četiri vodeća trgovačka lanca u Hrvatskoj gotovo udvostručila marže. Primjerice, 2010. godine većina trgovačkih marži kretala se oko 17 posto, a 2015. godine je bila viša od 30 posto.

Neki iz sektora tvrde da na velike marže trgovaca u nas utječu i veliki troškovi logistike, s obzirom na golemu sezonalnost pojedinih hrvatskih regija tokom nekoliko turističkih mjeseci. No Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a te Udruženja trgovine HUP-a, tvrdi kako je prosječna trgovačka marža u EU veća od 32 posto, a u Hrvatskoj manja od 25 posto.

Što se cijena hrane tiče, objašnjava da one u trgovinama još ne prate proizvođačke koje se svakodnevno mijenjaju te se očekuje pomoć države. Nebitno je hoće li to biti kroz smanjenje ili ukidanje PDV-a, zamrzavanje cijena osnovnih artikala, vaučera do određene razine mjesečne potrošnje i slično, kao što to već čine neke siromašnije članice EU, pišu novinarke Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn i Ljubica Gatarić.

Prethodni članakPoljoprivredna proizvodnja lani rasla više od osam posto
Naredni članakJutarnji list: Nakon škola, moguće testiranje i u vrtićima