Većina zemalja EU prekršila pravila o zagađenju zraka u 2020. godini

Zbog prekomjernog zagađenja zraka posljednjih je godina na sudu bilo gotovo deset zemalja EU, iako se kvaliteta zraka poboljšala u ovoj deceniji

Zagađenje zraka (Foto: Pixabay)

Većina zemalja Evropske unije prošle godine prekršila je barem jedno pravilo o zagađenju zraka, čak i nakon što su restrikcije uzrokovanje pandemijom COVID-19 poboljšale kvalitet zraka u mnogim regijama, pokazuju podaci privremene Evropske agencije za okoliš (EEA) objavljeni u utorak.

Zbog prekomjernog zagađenja zraka posljednjih je godina na sudu bilo gotovo deset zemalja EU, iako se kvaliteta zraka poboljšala u ovoj deceniji.

Većina od 27 država članica EU premašile su barem jedno od zadatih ograničenja zagađivanja zraka u 2020. godini, prema privremenim podacima EGP-a sa stanica za nadzor.

Smanjenje zagađenja je djelomično uzrokovano restrikcijama koje su uvedene radi suzbijanja pandemije COVID-19, posebno zbog smanjena cestovnog saobraćaja. Saobraćaj je glavni izvor zagađenja azotnim dioksidom koji može uzrokovati astmu i probleme s disanjem.

U međuvremenu, područja u osam zemalja EU prošle su godine probila dnevne granice za čestice, u poređenju sa 16 zemalja 2019. godine. Samo dvije zemlje EU-a prekršile su godišnje granice zagađenja čvrstim česticama 2020. godine, navodi EEA.

Dugotrajno izlaganje štetnim česticama može uzrokovati rak pluća i kardiovaskularne bolesti. Ključni izvori štetnih čestica uključuju sagorijevanje čvrstih goriva, a nivo čestica je posebno visok u regijama srednje i istočne Evrope gdje se ugalj obično koristi za zagrijavanje kuća.

Ukupno 17 zemalja EU prekršilo je prošle godine zadate vrijednosti zagađenja ozona.

Prethodni članakChristian Schmidt i Andrej Plenković razgovarali o političkoj situaciji u BiH i regiji
Naredni članakDžaferović iz New Yorka: Zakon o zabrani negiranja genocida suzbija najveće prijetnje miru