Velika Britanija prva odobrila Merckovu tabletu protiv COVID-19

Pilule (Ilustracija Pixabay)

Velika Britanija je objavila u četvrtak da je odobrila molnupiravir, lijek protiv bolesti COVID-19 koji je razvila američka kompanija Merck i koji bi trebao biti ključno sredstvo u borbi protiv pandemije. 

“Danas je historijski dan za našu zemlju, jer je Velika Britanija prva zemlja u svijetu koja je odobrila antivirusni lijek protiv COVID-19, koji se može uzimati kod kuće”, naveo je u saopćenju ministar zdravstva Sajid Javid.

“To mijenja život najranjivijima i imunokompromitiranima, koji će uskoro primiti revolucionarni tretman”.

Molnupiravir je odobrila britanska regulatorna agencija MHRA za upotrebu kod osoba s blagim do umjerenim COVID-19 koje imaju barem jedan čimbenik rizika za razvoj teške bolesti (pretilost, stariji od 60 godina, šećerna bolest i srčane bolesti).

Antivirusni lijekovi poput molnupiravira smanjuju sposobnost virusa da se replicira, čime usporavaju bolest.

Njihova primjena može biti dvostruka – sprečavaju razvoj teških simptoma, a onima koji su bili u bliskom kontaktu da ih ne razviju.

Prepisuju se pacijentima u roku od nekoliko dana nakon pozitivnog testa i upola smanju broj hospitalizacija, pokazala su klinička ispitivanja.

Britanska vlada, suočena s visokim stopama zaraze COVID-19, objavila je 20. oktobra da je naručila 480.000 kutija molnupiravira. Potpisala je i ugovor za 250.000 kutija ritonavira, antivirusnog lijeka američke tvrtke Pfizera koji se već koristi protiv HIV-a i čija se učinkovitost protiv virusa korona ispituje.

Francuska je naručila 50.000 doza Merckovih tableta.

Ti su lijekovi namijenjeni najosjetljivijima, kako bi se smanjio pritisak na bolnice.

U Velikoj Britaniji je dosad u pandemiji umrlo više od 140.000 oboljelih. Pritisak na bolnice se pojačava s tisuću hospitalizacija dnevno i blizu 9000 trenutno hospitaliziranih s covidom-19.

Prethodni članakMilanović ponovio ideju da zajedno s Vučićem i Erdoganom posreduje u BiH
Naredni članakIzraelska vojska srušila džamiju sjeverno od Zapadne obale