Veliki broj Palestinaca na Iftaru u haremu Al-Akse

Veliki broj Palestinaca iftario se, kraj posta kod muslimana, u kompleksu Al-Akse u Al-Qudsu (Jerusalemu). Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. ( Mostafa Alkharouf - Anadolu Agency )

Veliki broj Palestinaca iftario se, kraj posta kod muslimana, u kompleksu Al-Akse u Al-Qudsu (Jerusalemu), javlja Anadolu Agency (AA).

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Prethodni članakKnjiževni prvijenac Harisa Imamovića “Vedran i vatrogasci”: Opsada Sarajeva jedan je od glavnih događaja 20. stoljeća
Naredni članakVlada Velike Britanije sankcionirala Milorada Dodika i Željku Cvijanović