Velikosrpsko divljanje: Oštre reakcije na Vulinovo “ujedinjenje srpskog sveta”

Vučić kao funkcioner Šešeljevih radikala, i Vulin kao funkcioner JUL-a Mire Marković su aktivno učestvovali u političkim procesima iz 90-ih goidna, koji su doveli do krvavih ratova i zločina u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Vučić nas je prije par godina uvjeravao da je napustio Šešeljeve ideje, ali činjenica je da svo vrijeme čuva živom ideju „srpskog sveta“, vodeći kao trbuhozborac uz sebe Vulina kao simbola te ideje iz 90-ih

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je da očekuje da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.

– Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji – poručila je Turković putem Facebooka.

Kako navodi, Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida.

– Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.
Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira – kaže Turković.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji također je reagirao na izjave o “srpskom svetu” Aleksandra Vulina.

Istaknuli su da najnoviji nastupi visokih funkcionera Srbije, posebno Vulina, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navodno željenog cilja, članstva u EU.

“Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine. Ono što, međutim, brine su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih”, istaknuli su.

Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, dodaju, da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”.

“A, da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli. Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića”, naglasili su iz Helsinškog odbora.

Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike, navode dalje, “okrenuto prema svim susjedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno dokad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje”.

Helsinški odbor podsjeća da “drsko izazivanje regiona i svijeta veoma podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je godinama polazilo za rukom da svijet stavi pred svršen čin na terenu”.

“Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region”, poručili su iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o „srpskom svetu“, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđuje da je u Srbiji na vlasti ista ideološka platforma kao i 90-ih godina.

– Vučić kao funkcioner Šešeljevih radikala, i Vulin kao funkcioner JUL-a Mire Marković su aktivno učestvovali u političkim procesima iz 90-ih goidna, koji su doveli do krvavih ratova i zločina u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Vučić nas je prije par godina uvjeravao da je napustio Šešeljeve ideje, ali činjenica je da svo vrijeme čuva živom ideju „srpskog sveta“, vodeći kao trbuhozborac uz sebe Vulina kao simbola te ideje iz 90-ih, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

Po njegovim riječima, „srpski svet“ je samo drugo ime za Veliku Srbiju, a riječ je o ideji koja odgovara nacističkoj ideji lebensrauma tj. „životnog prostora“.

-Ideja o „ujedinjenju svih Nijemaca u jednu državu“ pobijeđena je i presuđena pred Nirnberškim tribunalom. Velikosrpska deja o ujedinjenju svih Srba presuđena je u Hagu, ali će biti uzrok nestabilnosti i prijetnja miru na Balkanu sve dok ne bude pobijedjena na terenu, navodi Osmanović.

Prethodni članakErdogan povodom Kurban-bajrama: Neka ovaj praznik donese blagoslov islamskom svijetu i čitavom čovječanstvu
Naredni članakZagreb: Bajram-namaz će se klanjati sutra u 6:15