Vesna Pusić: Hrvatska politika ne vodi računa niti o interesima Hrvatske, niti o interesima BiH, niti o interesima Hrvata u BiH

Vesna Pusić, nekadašnja ministrica vanjskih poslova i evropskih poslova Hrvatske u periodu od 2011. do 2016. godine te saborska zastupnica, u razgovoru za Faktor govori o odnosu zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini, Izvještaju o BiH usvojenom prošle sedmice u Evropskom parlamentu u Briselu uz protivljenje hrvatskih zastupnika, građanskoj državi, zašto je Dejtonski sporazum iscrpio sve svoje kapacitete...

– Svima mora biti jasno da se BiH razvija i da se mora razvijati prema građanskoj državi. To se neće dogoditi preko noći, kao uostalom niti u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i drugim zemljama regije, ali to je cilj političkog razvoja moderne države.

Na tom putu treba štititi kolektivna prava svake etničke grupe i individualna prava svake građanke, odnosno građanina. Prava etničkih grupa treba štititi dok se pojedine osjećaju kolektivno ugrožene ili diskriminisane zbog etničke pripadnosti – kaže Pusić, ali i naglašava:

– Međutim, to ne znači i ne smije značiti zaštitu pojedinih političkih partija i etničkih vođa.

Analizira i odnos zvanične hrvatske politike prema BiH.

– Hrvatska politika prema BiH nažalost je potpuno podređena interesima HDZ-a BiH i njegovih vođa. Ona ne vodi računa niti o interesima Hrvatske, niti o interesima BiH, niti o interesima Hrvata u BiH. Takva politika kroz godine odgovorna je za desetkovanje Hrvata u BiH – kategorična je Pusić koja je 2009. godine bila i kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske.

Naglašava da je važno što je Evropski parlament prošle sedmice usvojio Izvještaj o BiH koju nisu podržali hrvatski eurozastupnici jer u konačni tekst dokumenta nisu bili uvršteni njihovi amandmani, a ticali su se “legitimnog predstavljanja” i “konstitutivnih naroda” u BiH.

– Dejtonski sporazum bio je vrlo važan dokument i korak naprijed, ali nije adekvatna podloga za izgradnju funkcionalne države.

Iz tih razloga smatram Izvještaj o BiH izglasan u Evropskom parlamentu malim, ali značajnim korakom Evropske unije da se situacija u BiH pokuša pomaknuti s mrtve tačke na kojoj se, s malim prekidima, nalazi već decenijama – poručila je Pusić.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakIvan Đikić: Novi val zaraze može doći u Istočnu Evropu za mjesec dana
Naredni članakNeslon: Rusija i Kina ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH