Vijeće Evrope: Rat donosi posebne oblike nasilja prema ženama

Marija Pejčinović Burić (Foto Hina)

Invazija na Ukrajinu podsjeća da je rat uvijek povezan s nasiljem nad ženama i djevojkama, saopćila je povodom Međunarodnog dana žena glavna sekretarica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić. 

“Dok i dalje svjedočimo užasima rata u Ukrajini, pozivam na dogovor o održivim humanitarnim koridorima koji su ključni za omogućavanje sigurnog prolaza hiljadama izbjeglih koji bježe od smrti i uništenja – većinom žena i djece”, napisala je čelnica te organizacije koja okuplja 47 država šireg evropskog područja.

Među članicama je i Rusija, no njezino učestvovanje u radu organizacije suspendirano je nakon napada na Ukrajinu.

Pejčinović Burić je pohvalila solidarnost članica Vijeća koje su izrazile solidarnost i pružile pomoć više od 1,7 miliona ljudi izbjeglih iz Ukrajine, pritom izdvojivši Poljsku.

“Suočeni smo s tmurnom činjenicom da je rat uvijek povezan s posebnim oblicima nasilja nad ženama i djevojkama”, upozorila je bivša hrvatska šefica diplomatije.

“Dok pokušavaju pobjeći od sukoba, žene i djevojke su još ranjivije, prijeti im nasilje, seksualno zlostavljanje i silovanje”, napisala je, dodavši kako im je stoga potrebna posebna vrsta podrške i zaštite.