Vijeće sigurnosti UN odbilo prijedlog Rusije i Kine o gašenju OHR-a

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda jučer je održana rasprava o aktualnoj situaciji u BiH. Tema je bila i Rezolucija Rusije i Kine o ukidanju Ureda visokog predstavnika.

Predstavnik Kine obrazložio je nacrt ove rezolucije. Cilj je kako je naveo, sačuvati suverenitet i nezavinost BiH te je pozvao članice Vijeća da glasaju za nacrt Rezolucije, piše Avaz.

Nakon toga je uslijedilo glasanje. Za su glasala 2 predstavnika i to Kine i Rusije, niko nije bio protiv, dok je 13 predstavnika u Vijeću bilo suzdržano.

Predstavnik SAD podržao je odluke PIC-a odnosno imenovanje Christian Smidt za visokog predstavnika u BiH.

Richard M. Mills, zamjenik predstavnice SAD-a u UN večeras je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pojasnio zašto je SAD bila suzdržana na glasanju o Rezoluciji Rusije i Kine o ukidanju Ureda Visokog predstavnika u BiH.

“Svi članovi Upravnog odbora osim Rusije su podržali odluku o imenovanju Christiana Schmidta. Želimo podržati odluku o imenovanju i uputili smo mu pismo u tom smislu. Vijeće je poduzelo aktivnosti da potvrdi imenovanje Christiana Schmidta, odluka Vijeća sigurnosti nije neophodna da se potvrdi imenovanje. Svi se slažu da se Ured treba zatvoriti i preduvjeti za to su jasno definirani 2008. godine sa 5+2 i to su svi podržali osim Rusije. Ovi uvjeti još nisu ispunjeni“, kazao je Mills.

Kako je dodao, neophodne su urgentne reforme kako bi se postigla stabilna država.

“Neophodne su urgentne reforme da bi se postigla stabilna država, ali još uvijek postoje podjele koje spriječavaju to. Zatvaranje Ureda OHR-a bez ispunjenja 5+2 uslova bi bila greška i to je protiv više od 10 godina međunarodnih sporazuma i to bi bila odluka bez presedana“.

“Ove uvjete je podržalo Vijeće sigurnosti više puta, zadnji put u novembru. Iz tih razloga imenovanje gospodina Schmidta ima podršku međunarodne zajednice”, dodao je Mills.

 

Prethodni članak130. godina lista “Bošnjak”: Borba za bošnjaštvo bila je na život i smrt i traje od 1891. godine
Naredni članakMVEP bi u osobne “X” spol, MUP glatko odbio