Nedjelja, 24 Oktobra, 2021
Naslovnica Politika Vinko Martinović Štela danas pred Sudom BiH

Vinko Martinović Štela danas pred Sudom BiH

Vinko Martinović Štela, presuđeni ratni zločinac, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili jučer na osnovu potjernice Hrvatske iz koje je pobjegao 2016. godine, danas će se pojaviti pred Sudom BiH.

Kako saznajemo, ročište na kojem će se razmatrati njegovo izručenje Hrvatskoj bit će održano u 13 sati.

Štelu su jučer pripadnici SIPA-e uhapsili u Mostaru, nakon čega je predat Sudskoj policiji.

Zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru Vinku Martinoviću Vrhovni je sud Hrvatske povisio kaznu sa sedam na deset godina zatvora. Štela, koji je prije četiri godine, i to nekoliko minuta prije objave nepravosnažne presude, išetao iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda te uspio pobjeći iz Hrvatske, nalazi se u BiH čije ga državljanstvo štiti od izručenja Hrvatskoj, objavio je prošle godine zagrebački Jutarnji list.

Za Štelom je od tada bila raspisana Interpolova potjernica, a on je slobodno živio u BiH.

Prije nego je procesuiran za ubistvo Jasmine Đukić, Štela je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima. Nakon što je izdržao 12 godina, Štela je 2012. godine pušten na slobodu. Poslije toga je, pred hrvatskim pravosuđem, procesuiran zbog ubistva. Kada je prvostepeno osuđen na na sedam godina zatvora, Štela je pobjegao u BiH gdje je u srijedu i uhapšen.

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi