Virus korona u BiH: Rekordan broj hospitaliziranih u bolnici u Mostaru

Mostar (Ilustracija Pixabay)

U COVID bolnici u Mostaru liječi se 146 pacijenata, što je novi crni rekord od početka epidemije, a za vikend je preminulo 13 osoba s područja Hercegovine, gdje prevladava omicron varijanta virusa korona, izvijestile su u ponedjeljak zdravstvene vlasti. 

Prema izvještaju Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanske kantona sa sjedištem u Mostaru, u tamošnjoj COVID bolnici, koja djeluje u okviru Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, 17 osoba spojeno je na respirator, dok je još njih šestero na potpori kisikom od ukupno 146 oboljelih. To je ujedno rekordan broj hospitaliziranih od početka epidemije virusa korona.

Tokom vikenda u toj bolnici preminulo je 13 bolesnika, od kojih je devetero s područja HNK, a po dvoje je iz Zapadnohercegovačkog kantona sa sjedištem u Širokom Brijegu, odnosno Kantona 10, čije je sjedište u Livnu.

U trodnevnom razdoblju u Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirana su 2.333 uzorka od kojih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih 877. Najviše ih je iz Mostara 638.

Danima se povećava broj zaraženih i hospitaliziranih od posljedica zaraze virusom korona. Zbog toga su od prošle sedmice u SKB Mostaru obustavljeni svi medicinski zahvati koji nisu hitni.

Po navodima epidemiologa na području Hercegovine pacijenti posljednjih sedmica gotovo isključivo obolijevaju od omicron varijante.

Prethodni članakJutarnji list: Iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora stoje Kinezi?
Naredni članakVečernji list: Nisu djeca superširitelji nego je omicron superzarazan