Visa i Mastercard obustavili transakcije u Rusiji

Ilustracija Pixabay

Divovi globalnog kartičnog poslovanja Visa i Mastercard objavili su u subotu navečer da obustavljaju transakcije u Rusiji, što je posljedica njene invazije na Ukrajinu. 

“Zbog nezabilježenog karaktera postojećeg sukoba i nesigurne ekonomske situacije, odlučili smo obustaviti naše usluge u Rusiji”, objavio je Mastercard.

Suparnička Visa gotovo je istovremeno objavila da će “saradnji s klijentima i partnerima obustaviti sve transakcije putem Vise u predstojećim danima”.

“Prisiljeni smo odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu i neprihvatljive događaje kojima svjedočimo”, kazao je izvršni direktor Vise Al Kelly.

Kartice Vise i Mastercarda izdane u Rusiji više se neće prihvatati u inozemstvu, a kartice izdane izvan Rusije u njoj više neće raditi, objavile su dvije američke kartične kuće.

Visa, Mastercard i American Express već su poduzeli mjere kojima sprečavaju sankcionirane ruske banke da se služe njihovom poslovnom mrežom.

Nabrojene kompanije tako su se pridružile nizu brendova koji zadnjih dana napuštaju Rusiju zbog napada na Ukrajinu i uvedenih joj međunarodnih sankcija.

Prethodni članakJutarnji list: Možemo nadomjestiti ruski plin, ali to će biti puno skuplje
Naredni članakSve više stranih medija u Rusiji prestaje s radom