Vlada donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite za raseljene osobe iz Ukrajine

Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlada je ponedjeljak prihvatila Odluku o uvođenju privremene zaštite u Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine, a potpredsjednik Vlade Davor Božinović istakao je da je najvažnije kvalitetno organizirati sistem kako bi bili spremni na mogući veći priliv izbjeglica.

“Radi se o situaciji koja je bez presedana nakon Drugog svjetskog rata i zahvaljujući brzoj reakciji Evropske unije i aktiviranom Mehanizmu o privremenoj zaštiti, Republika Hrvatska zbrinut će sve raseljene osobe iz Ukrajine koje budu iskazale želju da ostvare međunarodnu privremenu zaštitu na teritoriji naše države”, rekao je na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Obrazlažući Prijedlog odluke o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine, istakao je kako je intencija da se svi ti ljudi što brže i jednostavnije zbrinu i integriraju u hrvatsku društvenu zajednicu.

“Naša je obaveza omogućiti im sve što je potrebno. Najvažnije je kvalitetno organizirati sistem kako bi bili spremni na mogući veći priliv izbjeglica iz Ukrajine”, izjavio je ministar Božinović.

Dodao je da se danas prihvaćenom odlukom uvodi privremena zaštita u Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Provedbenoj Odluci Vijeća (EU) koja je donesena 4. marta 2022. godine.

Republika Hrvatska odobrit će privremenu zaštitu za nekoliko kategorija raseljenih osoba, koje su napustile Ukrajinu od 24. februara 2022. godine.

Riječ je o državljanima Ukrajine i članovima njihovih porodicama, zatim osobama bez državljanstva i državljanima ostalih trećih zemalja, koji su u Ukrajini uživali međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu i članovima njihovih porodica koji su u Ukrajini imali odobren boravak na dan 24. februar 2022. godine.

Privremena zaštita bit će omogućena i za državljane ostalih trećih zemalja koji su u Ukrajini imali važeći stalni boravak na dan 24. februar 2022. godine u skladu s ukrajinskim propisima i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju porijekla u sigurnim i trajnim uvjetima.

Također će se osigurati privremena zaštita te osigurati pristup svim pravima koja proizlaze iz navedenog statusa u skladu s odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i raseljenim državljanima Ukrajine i članovima njihovih porodica koji su neposredno prije 24. februara 2022. godine napustili Ukrajinu zbog sigurnosne situacije te se zbog oružanog sukoba ne mogu vratiti u svoju zemlju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nadležno je za organizaciju prihvata i zbrinjavanja osoba koje ispunjavaju uvjete za odobrenje privremene zaštite te zaprimanje i odlučivanje o zahtjevu za privremenom zaštitom.

“Za ostvarivanje ostalih prava stranaca pod privremenom zaštitom, u koje spadaju osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvena zaštita, osnovno i srednje obrazovanje i rad bez potrebe ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, iz ove Odluke zadužuju se tijela državne uprave u okviru svojih zakonskih nadležnosti”, zaključio je ministar Božinović.

Odluka o uvođenju privremene zaštite u Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine stupa na snagu danom donošenja.

Prethodni članakMost očekuje da se odmah raspiše referendum za ukidanje COVID potvrda
Naredni članakBiH: pokrenuta inicijativa za lakši ulazak i boravak ukrajinskih izbjeglica